Älmhult och Melament AB på kartan – i unikt samarbete gällande Additiv Tillverkning (AT)


2017-01-03


Additiv Tillverkning, 3D-printing eller tillverkningsindustrins 4.0 är några uttryck som hörs då och då. Kärt barn har många namn som det brukar sägas. Ett faktum som trots allt kvarstår är att detta är en teknik som kommer att på ganska kort sikt implementeras i tillverkningsindustrin, och sannolikt även, på längre sikt, i vardagen för gemene man. 


-Vi står på ruta ett och sneglar med tillförsikt fram mot nästa steg i utvecklingen av AT. Vi kommer med största sannolikhet inom snar framtid kunna lösa olösta tekniska problem, minska vår påverkan på miljön samt påverka vår fysiska status med hjälp av den digitala utveckling, vi befinner oss i just nu, säger Jeanette Löding, VD på Melament AB.

Melament AB i Älmhult är en mekanisk verkstad inriktad på legotillverkning med över 40 år på nacken. Här finns en väl breddad maskinpark, och man tillverkar och bearbetar de flesta metaller samt även plast. Man kan tillverka allt från ganska små till riktigt stora detaljer. Många av företagets kunder har anknytning till processindustrin. Det som är Melament AB:s nisch är tillverkning i små serier samt prototyptillverkning, och det är just här som samarbetet med ett nystartat företag i Älmhults kommun kommer in. Detta företag heter 3DMetprint och som kan anas av namnet så har man metallprinting som verksamhet. Närmare bestämt Direct Metal Laser Printing.

-Vad jag känner till så är 3DMetprint den enda aktören inom metallprinting som arbetar på legobasis i Sverige. Och att intresset är stort kan man förstå då förfrågningar har trillat in från hela skandinavien på metallprinting, så det är verkligen kul, säger Jeanette Löding.

Geografiskt sett så ligger 3DMetprint granne med Melament AB på Brukets Industriområde i Älmhult som för övrigt varit industriområde sedan 50-talet.

-Vi ser verkligen fram mot ett nära samarbete med 3DMetprint, då vi kommer att vara en ”perfect match”. Vi kommer att kunna erbjuda våra kunder en mer komplett paketlösning, i de fall kund efterfrågar prototyp eller tekniskt utmanande konstruktioner, som då kan vara lämpliga att metallprinta. Samt att Melament AB kommer att vara ett komplement till 3DMetprint på de printade detaljer som behöver någon form av efterbearbetning/behandling, säger Jeanette Löding.

Vad man nu ser är att ”direct printing” ökar stadigt, vilket innebär att detaljen ”byggs” färdigt i printern och ev. serieproduktion, med efterföljande behandling. När det gäller ”direct printing” så har t ex flygindustrin redan kommit en bra bit på väg.

Glädjande nog så ser man även från statligt håll en stor potential i AT. Detta har genererat i en ansökan till Vinnova och projektet: Den Smarta Digitala Fabriken .  Ansökan är gemensam med ett flertal aktörer (såsom Volvo, PLM-Grop, IKEA, Örebro universitet, Melament, 3DMetprint m fl.

-Vi är så glada för vi har precis fått ansökan beviljad. Jag ser en spännande och utvecklande resa framför oss alla medverkande. Kunde inte fått en bättre julklapp, säger Jeanette Löding.

Surfa gärna in på denna adress för att se en film om AT:

 http://www. 3dsystems.com/