Stora Ensos Sverigechef deltog i Näringsdepartementets rundabordssamtal om trähusbyggande


2016-12-14

FOTO:  STORA ENSO <span>- Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso deltog i Näringsdepartementets rundabordssamtal om trähusbyggande. I bakgrunden fr v Elisabeth Backteman, statssekreterare åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Eva Lindström, statssekreterare åt närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Alf Karlsson, statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. </span>
FOTO:  STORA ENSO - Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso deltog i Näringsdepartementets rundabordssamtal om trähusbyggande. I bakgrunden fr v Elisabeth Backteman, statssekreterare åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Eva Lindström, statssekreterare åt närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Alf Karlsson, statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Näringsdepartementet bjöd igår, 13/12, in ett antal aktörer inom byggsektorn till ett rundsbordssamtal för att diskutera hur man på bästa sätt ska kunna öka trähusbyggandet i Sverige.

Det var totalt ett tjugotal deltagare i samtalet med bl a representanter från Skogsindustrierna, byggföretag, Sveriges kommuner och Landsting samt Boverket. Stora Enso representerades av Sverigechef Per Lyrvall.

Varje aktör fick möjlighet att presentera hur de kan bidra till ett ökat trähusbyggande samt vilka hinder de anser skulle behöva undanröjas för att trähusbyggandet ska ta ordentlig fart.

Det som tydligt framkom som den största flaskhalsen är att det saknas kunskap och kompetens om trä som byggmaterial.

”Stora Enso är den största leverantören av träprodukter i Europa. Nu gör vi en stor satsning på den svenska marknaden och har bland annat lanserat nya byggsystem för höghus och modulbyggen i trä. Dessa system bygger på den kunskap vi samlat på oss genom åren på den europeiska marknaden. Våra manualer och beräkningsverktyg är helt öppna och gratis att använda. Vi vill underlätta för arkitekter och andra aktörer att få ökad kunskap om trä som byggmaterial. Vi hoppas att våra byggsystem ska bidra till ett ökat trähusbyggande”, säger Per Lyrvall.

Ett annat önskemål som de flesta aktörer framförde till statssekretarena var att staten tydligare borde våga markera att de vill se ett ökat trähusbyggande i Sverige.

”Staten har ett kraftfullt styrmedel i offentlig upphandling. Genom att ta med klimatkriterier vid offentlig upphandling så skulle det driva på marknaden rejält och vi skulle snabbt få till ett ökat trähusbyggande i Sverige”, säger Per Lyrvall.

Vid summeringen av samtalet framförde statssekreterarna att de fått goda och konkreta idéer kring vad som skulle kunna möjliggöra ett ökat byggande i trä. De underströk att detta möte är ett bevis på att det finns en tydlig politisk vilja att det ska börja byggas mer i trä. De utlovade att det kommer att presenteras åtgärder för att öka trähusbyggandet.

En åtgärd som presenterades direkt efter avslutat möte var att det inom ramen för samverkansprogrammet ”Cirkulär och biobaserad ekonomi” kommer att bildas en samverkansgrupp om trähusbyggande.

Värdar från Näringsdepartementet för rundabordssamtalet var: Eva Lindström, statssekreterare åt närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Elisabeth Backteman, statssekreterare åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Alf Karlsson, statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.


Källa: Stora Enso