Johan Söderström, vd för ABB Sverige, vinnare av Hållbart Ledarskap 2015


2015-10-14

Lena Ander, generalsekreterare, NMC, H.K.H. Kronprinsessan Victoria, Ylva Öhrnell, ordförande, NMC, Johan Söderström, VD, ABB Sverige
Bild: ABB
Lena Ander, generalsekreterare, NMC, H.K.H. Kronprinsessan Victoria, Ylva Öhrnell, ordförande, NMC, Johan Söderström, VD, ABB Sverige

Igår tilldelades ABB Sveriges vd Johan Söderström priset Hållbart Ledarskap 2015 på Veckans Affärers årliga hållbarhetsdag på Grand Hôtel i Stockholm. Prisutdelare var H.K.H Kronprinsessan Victoria.

Priset Hållbart Ledarskap har delats ut årligen sedan 1999 av NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv (tidigare Näringslivets Miljöchefer) för att belöna en person som genom ett föredömligt ledarskap har bidragit till att betydande steg tagits mot social, ekonomisk och/eller ekologisk hållbarhet i organisationen eller i samhället. Pristagarens insatser präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Johan Söderström betonar att han ser utmärkelsen som ett lagpris samtidigt som det förpliktigar och inspirerar till att bli ännu bättre:

”Vi på ABB är genuint engagerade i de här frågorna. Det här är ingenting som är något extra, det här ligger mitt i, det finns högst upp på agendan och är vad vi behöver göra. Vi arbetar med hållbarhet på väldigt många olika sätt, efterfrågar information i alla sammanhang och avsätter mycket tid på ledningsmöten och både interna och externa möten”, säger han.

”För oss handlar hållbarhet inte bara om miljön, det är också en affärsstrategisk fråga och skapar konkurrenskraft – ’goda företag gör business med goda företag’. ABB:s strategi går ut på att hjälpa våra kunder att åstadkomma energieffektiva lösningar men också när det gäller arbetet med utbyggnad av koldioxidfri elproduktion och att bidra med lösningar på transportsidan”.

Juryns motivering lyder:

”Årets vinnare av Hållbart Ledarskap har visat ett entusiasmerande och varmt ledarskap, där han på ett fantastiskt sätt lyckats kombinera och skapa en företagskultur byggd på ’den schweiziska klockan med mänsklighet och hjärta’. Johan coachar medarbetarna med trygghet och tydlighet och visar upp ett genuint hållbarhetsengagemang, genom att inkludera hållbarhet i företagets strategier och visa på dess betydelse för affärsmässig framgång. Som förebild för företagsledare i omställningen till hållbar teknik- och energiutveckling och ett hållbart och jämställt näringsliv, hoppas juryn att vinnaren inspirerar och banar vägen för fler moderna ledare inom industrivärlden.”

Utmärkelsen består, förutom äran, av ett vandringspris i form av en glasstatyett i återvunnet glas, utformat av glaskonstnären Jonas Torstensson. Tidigare pristagare har bland annat varit Percy Barnevik (Hand in hand International) och Mats Lederhausen (McDonald’s).

Källa: ABB