Biokemi och materialutveckling är framtiden för processindustrin


2015-10-08

Bild: Inspecta

När bioråvaror kommer in i processindustrins anläggningar innebär det nya utmaningar. Bakteriell korrosion som äter upp stålet kräver en annan kunskap. Processindustridagarna lotsar deltagarna bland materialutveckling, korrosionsproblem och nya regelverk vid årets seminarium.

Kent Larsson, seminarieansvarig, Inspecta, menar att processindustrin står inför flertalet förändringar som påverkar branschen och kommer att kräva en annan kunskap.

– Förutom nya regelverk ser vi nya materiallösningar som t ex Grafen. Materialet tar nu på allvar steget in i industrin. Hur utnyttjar vi det på bästa sätt och vilka svårigheter finns det? Vi behöver också blir bättre på att hantera utmaningarna med att använda bioråvara i processen, säger Kent Larsson.

Inspectas Processindustridagar samlar deltagare från hela branschen. Programmet spänner i år från nya materiallösningar, erfarenheter från projekt och driftstopp till värdegrundande ledarskap och inblick i whiskytillverkares processer.

Nya regelverk påverkar stort

Faktorer som åldrande anläggningar och stora krav på drifttillgänglighet behöver också alltid hanteras. Erfarenheter från korrosionsproblematik och effektivisering finns därför som en given punkt på programmet. Dessutom väntar förändringar i Arbetsmiljöverkets regelverk.

– Det kommer att påverka alla inom branschen och jag är glad att Arbetsmiljöverkets Björn Lundgren kommer för att berätta om det pågående arbetet med de reviderade föreskrifterna för användning och besiktning av trycksatta anordningar, säger Kent Larsson.

Fokus på kunskap och erfarenheter

– Processindustridagarna är ett mycket bra tillfälle att nätverka och hålla koll på vad som händer inom branschen. I år har vi därför även lagt in några kortare utbildningar att välja på under ordinarie seminariedag för att ytterligare höja kunskapen inom branschen, säger Kent Larsson.

Urval ur programmet

Dessutom kommerTimo Okkonen från Inspecta i Finland och berättar om erfarenheter från ett driftstopp vid ett stort finskt raffinaderi, Per Lärkeryd, Norra skogsägarna berättar om sin syn på Värdegrundstyrt ledarskap och Bernt Henriksson från Tamac delar med sig av best practice i stopplanering.

Källa: Inspecta