AstraZeneca investerar i ny anläggning i Södertälje för tillverkning av biologiska läkemedel


2015-05-18

Bild: AstraZeneca

AstraZeneca meddelar i dag sina planer på att investera cirka 285 miljoner USD i en ny högteknologisk anläggning för tillverkning av biologiska läkemedel i Gärtuna utanför Södertälje. Den nya anläggningen kommer fokusera på fyllning och packning av proteinläkemedel. Det förväntas att den nya enheten kommer att producera läkemedel till kliniska prövningsprogram för AstraZeneca och Medimmune, koncernens globala forsknings- och utvecklingsbolag för biologiska läkemedel, från slutet av 2018. Den kommer att vara helt driftklar för att leverera kommersiella produkter 2019.

I Södertälje finns i dag AstraZenecas största internationella tillverkningsenhet för tabletter och kapslar. Enheten fungerar även som lanseringssite för bolaget, vilket innebär att det finns särskilda funktioner på plats för att ta över och utveckla storskaliga produktionsmetoder för nya läkemedel i ett nära samarbete med vår forsknings- och utvecklingsorganisation. Genom att placera den nya tillverkningsanläggningen i Södertälje kommer företaget att kombinera sina expertkunskaper när det gäller biologiska läkemedel med den väletablerade kultur av verksamhetsoptimering som finns inom den svenska produktionsenheten.

Den planerade investeringen kommer, under förutsättning att lokala myndigheter ger nödvändiga tillstånd, att skapa mellan 150 och 250 högkvalificerade nya jobb vid AstraZeneca fram till 2019.

Pascal Soriot, Chief Executive Officer, säger: ”Det är här en strategiskt viktig investering för AstraZeneca som stödjer våra accelererande kliniska program för biologiska läkemedel, som nu svarar för ungefär hälften av vår forskningsportfölj. Vi räknar med att avsevärt öka produktionen av nya läkemedel för specialistvård de kommande åren, främst inom biologiska läkemedel. Den här nya anläggningen kommer att ge oss större kapacitet och flexibilitet att hantera kliniska prövningar, och den kommer även att spela en viktig roll i vår framtida kommersiella produktion.”

Den planerade investeringen på 285 miljoner USD utgör den första fasen i ett potentiellt tredelat program som syftar till att utvidga AstraZenecas kapacitet för tillverkning av biologiska läkemedel. Ytterligare investeringsbeslut rörande de senare faserna kommer att tas under åren som kommer.

Jan-Olof Jacke, VD för AstraZeneca AB, säger: ”Att bygga upp vad som kommer att bli en anläggning i världsklass inom det här området är inte bara viktigt för AstraZeneca. Vi tror att det även kommer att addera värde till den svenska och nordiska life science sektorn genom att stärka kompetensbasen. Södertälje kommer även att övervägas för de efterföljande faserna i vårt program, som syftar till att utvidga vår globala tillverkningskapacitet av biologiska läkemedel. Förutom starka, interna resurser och tillgången till en högt kvalificerad arbetsstyrka inom life scienceområdet, ser vi positivt på signalerna från den svenska regeringen rörande en konkurrenskraftig och understödjande miljö för företagsinvesteringar.”

Den nya tillverkningsanläggningen i Sverige kommer att stödja utvecklingen av läkemedelskandidater inom våra huvudsakliga behandlingsområden och anpassas efter de investeringar som görs i befintliga centrum för biologisk tillverkning, exempelvis utvidgningen i Frederick i delstaten Maryland som tillkännagavs i november .

Källa: AstraZeneca