ABB förvärvar väderdirigeringsverksamhet för att utöka den marina mjukvaruportföljen


2024-02-06

Bild:ABB


ABB tillkännagav idag att man ingått ett avtal om att förvärva fartygsverksamheten hos DTN Europe BV och DTN Philippines Inc. (nedan kallad DTN Shipping), vilket utökar företagets erbjudande inom maritim programvara. Detta etablerar ABB som en av marknadsledarna inom optimering av fartygsdirigering. Förvärvet omfattar DTN Shippings portfölj av programvara för fartygsdirigering, inklusive tillämpningar för analyser, rapportering och modellering. Transaktionen omfattas av sedvanliga tillträdesvillkor för slutförande liksom slutförande av tillämpliga samrådsförfaranden med företagsråd.  Förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2024.

Förvärvet sker vid en tidpunkt då analyser av väderstyrd fartygsdirigering i realtid spelar en allt viktigare roll för att hjälpa fartygen att optimera effektiviteten och säkerheten. DTN Shippings verksamhet kompletterar ABB:s befintliga digitala erbjudande med marknadsledande programmeringsgränssnitt (API) och utökar antalet fartyg som är uppkopplade mot ABB:s nätverk till över 5 000. ABB och DTN Shipping kommer att arbeta tillsammans för att säkerställa en fortlöpande kundservice och sömlös integrering av ungefär 85 medarbetare som framförallt är lokaliserade i Nederländerna och Filippinerna, till ABB.

DTN Shippings befintliga kunder gynnas av ABB:s expertis inom elektriska, automatiserade och digitala marina lösningar, vilket ger fler möjligheter att uppnå effektiviseringar, spara bränsle och minska utsläppen.

”Vi ser fram emot att välkomna våra nya kollegor till ABB-familjen. Med DTN Shippings unika lösningar för väderstyrd fartygsdirigering kan vi, tillsammans med vår befintliga digitala portfölj, ge fartygsägare och operatörer betydande fördelar över hela världen”, säger Juha Koskela, chef för divisionen ABB Marine & Ports. ”Det är viktigt för vår satsning med att driftsätta digitala lösningar i syfte att kunna fatta bättre underbyggda operativa beslut, något som resulterar i alltmer hållbara fartygsprestanda. I och med det här förvärvet kan vi nu erbjuda digitalisering på alla nivåer, för alla typer och storlekar på fartygsflottan, vilket ger ett unikt erbjudande vad gäller prestanda för fartyg och sjöfart.”

"Innovation är till sin natur ett samarbete", säger Marc Chesover, VD och koncernchef för DTN. "Det här är ett viktigt ögonblick i utvecklingen av digitala lösningar för sjöfartsindustrin. Vi är stolta över vad Shipping-teamet har åstadkommit på DTN och är övertygade om att branschen kommer att se ett stort värde i de utökade ABB-erbjudanden som är möjliga när de kombineras med DTN Shipping-portföljen. DTN ser fram emot att fortsätta tillhandahålla centrala prognoselement till ABB efter slutförandet."

De digitala lösningarna med ABB Ability™ för den marina industrin är väletablerade i segmenten passagerarfartyg, isgående fartyg, containerfartyg och energifartyg. I och med förvärvet stärker ABB ytterligare företagets fokus på investeringar i digitala lösningar som stöttar utfasningen av fossila bränslen och möjliggör en bättre resurseffektivitet, i linje med ABB:s syfte att främja en mer hållbar framtid genom tekniskt ledarskap.  

DTN är ett globalt data-, analys- och teknikföretag. Dess egenutvecklade lösningar och expertis levererar tillförlitlig operativ intelligens för organisationer med komplexa leveranskedjor över hela världen. Tillgång till oöverträffad molnbaserade data, applikationer och insikter som DTN erbjuder hjälper företag att blomstra, förbättra tjänsteleveransen och rörligheten för varor för många kritiska sektorer i den globala ekonomin. DTN har huvudkontor i Minneapolis, MN och Utrecht, Nederländerna och bedriver verksamhet eller har investeringar i Amerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet med stöd från över 1200 medarbetare över hela världen.


Källa: ABB Sverige