Facebook

Instagram

Så kickstartas företagets digitaliseringsresa


2017-12-23

Maria Rosendahl är chef för Kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen, avdelningen för Industriell utveckling.
Bild:Automation Region
Maria Rosendahl är chef för Kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen, avdelningen för Industriell utveckling.

Under 2016 initierade Teknikföretagen och IF Metall tillsammans med RISE ett pilotprojekt med syfte att stärka svensk industris konkurrenskraft. Målet var att nå ut till 100 små och medelstora företag, som ofta har begränsade resurser, för att arbeta med digitalisering. Piloten finansierades av Tillväxtverket. Ambitionen var att svenska teknikföretag skulle klara den digitala transformationen snabbare och bättre än företag i övriga länder, med förbättrad hållbarhet och produktivitet och nya affärer som resultat.

Piloten blev lyckosam och i juli beviljade Tillväxtverket ytterligare medel för att skala upp ”Kickstart digitalisering” till att nå minst 1 000 små och medelstora teknikföretag under en 18-månadersperiod med start hösten 2017.

Maria Rosendahl är chef för Kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen, avdelningen för Industriell utveckling. Hon berättar att målet med satsningen var att hitta ett snabbt och kraftfullt sätt att hjälpa företag att kicka igång sin digitaliseringsresa.

– Resultatet blev en workshopserie som hålls vid tre tillfällen; en inspirationsdag och två halvdagar som ger inspiration, insikt och möjlighet till samverkan för att ta tag i de här frågorna. Stort fokus ligger på lokala anpassningar där vi arbetar bland annat tillsammans med SISP (Sveriges inkubatorer och Science parks) och IUC (industriella utvecklingscentra).

Måste alla SME digitalisera nu? Varför?

– Ja, så är det. Det handlar om att ta tillvara på de möjligheter digitaliseringen skapar och fortsätta eller påbörja sin förändringsresa.

Många företag har redan påbörjat sin digitaliseringsresa andra har en bra bit kvar. Digitalisering har blivit ett buzzword som kan vara förknippat med en hel del digital ångest kopplat till att många SME vet att något måste göras men är osäkra på vad, säger Maria Rosendahl.

– Här kommer Kickstart in som ett hjälpmedel. Om du väljer att inte digitalisera riskerar du att hamna på efterkälken och bli omsprungen. Idag konkurrerar vi på en global marknad och förändringstakten ökar.

Jag vill digitalisera. Hur börjar jag?

– Begrepp som automation, digitalisering och artificiell intelligens är olika ord för samma sak. Det handlar om att se sin verksamhet på ett nytt sätt och de möjligheter som finns.

Olika företag behöver mer eller mindre, menar Maria Rosendahl. För vissa kan det betyda att gå från att använda pärmar till paddor, att effektivisera sina processer, hitta nya affärsmodeller, att nyttja data och information på andra sätt redan idag.

– Vi har högkonjunktur just nu och det är fantastiskt. Samtidigt är det svårt att öka förändringstakten under de förutsättningarna. Att ligga lågt fungerar kortsiktigt men inte på längre sikt.

Kickstart syftar till att få igång små aktiviteter, att få företagare och anställda att ändra synsätt.

– Vi vet att vi lyckats nå fram när deltagarna ser sitt företag med nya ögon.

Finns det goda exempel?

– Vi utgår från ett lokalt perspektiv och bjuder in lokala företag som ger exempel på sin digitaliseringsresa. Exempel som går att relatera till. Lokala organisationer, Science Parks, kommuner och IUC har ett uppdrag att förmedla och slussa vidare.

– Kickstart skapar samverkan genom att företagen har gemensamma utmaningar som vi vill lösa. Idéer kommer upp i samarbete, det finns lokal kunskap, möjlighet till konsultstöd och vi bygger nätverk.

För det företag som vill fördjupa sig finns möjlighet till vidare support, berättar Maria Rosendahl. Kickstart startar löpande där behov finns, och alla får plats. Information om plats och datum läggs upp på hemsidan.

– Vi märker ett stort intresse. Under högkonjunkturen just nu är det många som har fullt upp och inte så mycket tid för det långsiktiga förändringsarbetet. Inom digitaliseringsvågen finns många olika initiativ och det kan vara svårt för ett företag att välja. I det sammanhanget är det bra att veta att Kickstart inte drivs kommersiellt.
Källa: Automation Region


Skriv utABB:s pumpteknik räddar torkdrabbade gårdar och byar i Indien


ABB har driftsatt fem av sina motorer med högst kapacitet – var och en klarar att pumpa 23 000 liter per sekund – som en del i bevattningsprogrammet Mahatma Gandhi Kalwakurthy Lift Irrigation Scheme.

Läs mer
Beneli
– Det här förbudet behövs inte av miljöskäl och knappast av juridiska skäl. Det löser inget problem utan skapar bara nya, säger Kerstin Brinnen, branschjurist Svemin.

"Uranförbudet löser inget problem utan skapar bara nya"

Dagens besked att Centerpartiet går emot alliansen och röstar med regeringen för ett svenskt uranförbud är inte bara principiellt fel och slår mot Sverige som...

Läs mer
Elmia produktion förstasidan
Gunilla Pettersson, forskare och projektledare vid Fiber Science and Communication Network, FSCN, på Mittuniversitetet.

Kampradstiftelsen stöder forskning om hållbara förpackningsmaterial

Mittuniversitetet och forskaren Gunilla Pettersson får 3,7 miljoner kronor från Kampradstiftelsen. I forskningsprojektet studeras vad som krävs för att bygga om pappersmaskiner...

Läs mer
ocs
Umeå 929 är en extra luftig skyddssko, perfekt för montörer inom industri och hantverkare som jobbar utomhus på sommaren. 929 bra hälgrepp, är stadig och sitter skönt på foten, utan skavande sömmar. Den speciella snörningen ger mer utrymme för foten framtill och ett bra grepp runt hälen. Skon har dessutom slitstarkt tåskydd och en sula som står emot gödsel och gräs.

Smidiga skyddsskor för hantverkare och industriarbetare

Arbesko lanserar Umeå, en ny smidig skofamilj utvecklad i och för byggnadsarbetare, hantverkare och industriarbetare i farten.
– Det här är flexibla och smidiga skor som...

Läs mer
bilfinger
Gary Linnéusson, adjunkt i produktion och automatisering, vid Högskolan i Skövde.

Ny modell kan utveckla underhållsarbete på industrier

Oförutsedda störningar och avbrott i industriell produktion är kostsamma – men ses ofta som en oundviklig del av vardagen. Men genom en ny modell för att arbeta mer...

Läs mer
Stabtech

Endomines påbörjar samarbetsförhandlingar vid Pampalo gruvan

Endomines Oy påbörjar samarbetsförhandlingar för hela personalen gällande minskning av arbetskraften vid Pampalo gruvan i Ilomants, Finland. Förhandlingarna berör...

Läs mer
ob wiik


Ripasso Energy öppnar försäljningskontor i Sydafrika

I maj öppnar Ripasso Energy försäljnings- och servicekontor i Johannesburg, Sydafrika. Bakgrunden till beslutet är det stora intresset som den sydafrikanska ...

Läs mer
CWS 550
<span id=\

Ny ordförande för Skogsindustrierna

Lars Idermark har valts till ny ordförande för branschföreningen Skogsindustrierna. Styrelsen består av 15 ledande företrädare för Sveriges massa- och pappersbruk...

Läs mer
Idcon550
<span class=\

Ny nationell handlingsplan för radon ska leda till bättre folkhälsa

De åtgärder som presenteras i handlingsplanen bygger på fortsatt och fördjupat samarbete mellan berörda myndigheter. Bland annat ska myndigheternas information om...

Läs mer
Unicarriers


PONSSE K121 - extra kraft åt skotarnas lasthantering

Ponsse presenterar en ny kran för skotarna PONSSE Elephant och PONSSE ElephantKing. Den helt nya K121-kranen erbjuder en ny nivå av effektivitet och snabbhet vid lasthantering under...

Läs mer
Lesjöfors


Komatsu Forest förvärvar Oryx Simulations

Den 10:e april 2018 förvärvade Komatsu Forest AB företaget Oryx Simulations AB. Komatsu Forest och Oryx Simulations har en lång historia tillsammans. Redan under 90-talet...

Läs mer
Kmv 540
Andreas Stihl Norden fortsätter att ta marknadsandelar på den nordiska marknaden. Nu bygger företaget ut sitt huvudkontor med ytterligare 3 000 kvm.

STIHL expanderar på den nordiska marknaden

Det går bra för Andreas Stihl Norden. Så bra att bolaget har påbörjat den fjärde utbyggnaden av sina lokaler i Stenkullen sedan etableringen 1992.
– Det är...

Läs mer
industriunderhåll 540


Traineeutbildning – ett steg mot ett jobb inom industrin

I syfte att locka fler till yrket som CNC-operatör startar Clockwork inom kort upp ett traineeprogram på uppdrag av Atlas Copco i Tierp. Industrimatchningsprojektet pågår under...

Läs mer
Swede wheel

Industribolag samarbetar med Female Leader Engineer för att attrahera kvinnliga civilingenjörer

Kvinnliga civilingenjörsstudenter vid Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Linköpings...

Läs mer
Stokvis
Glad kvartett presenterar SunPines investering i en ny fabrik. Niklas Nordström, kommunalråd Luleå, Mikael Damberg, innovations-och näringsminister, Helena Stenberg, kommunalråd Piteå, och Magnus Edin, vd, SunPine.

SunPine investerar 250 miljoner i ny fabrik

SunPine investerar i en ny fabrik. En investering på 250 miljoner kronor.
– Marknaden för vår hållbara talldiesel växer och vi vill ta ansvar för det...

Läs mer
Cranemech
Hankook Tire bygger ut sin europeiska fabrik i Ungern.

Hankook har nya storskaliga planer på att utöka sin europeiska fabrik

Hankook, däcktillverkare i premiumsegmentet, kommer att bygga en ny produktionsenhet för lastbilsdäck i Rácalmás, Ungern. Arbetet skall påbörjas under 1:a...

Läs mer
Carl Hag


Ecoclime förvärvar det snabbväxande techbolaget SDC Automation AB

Ecoclime tecknade under helgen avtal med ägarna i SDC Automation AB om förvärv av bolaget. Överlåtelsen sker den 1 maj 2018.

Läs mer
SK Licenssvets


Stålproduktionen minskade i mars 2018

Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 433 tusen ton under mars 2018. Det är en nedgång med tre procent jämfört med samma månad 2017, visar statistik...

Läs mer
Flexmac


Ny IBC från Rudskoga Svets Mekaniska AB i samarbete med Swea Energi AB

Rudskoga Svets Mekaniska AB har tagit fram en ny IBC som ska användas av Swea Energi AB. Det som ska förvaras och transporteras i tankarna är ett additiv som ska blandas med HVO. Detta...

Läs mer
JM Indutech


Nästan 2 000 skogsägare har testat Metsä Groups och Tietos virtuella skog

Metsä Group, Tieto och CTRL Reality har tillsammans tagit fram en virtuell skogsdemo som kan användas med alla VR-enheter för simulering av olika skogsvårdsmetoder och hur de...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se