Facebook

Instagram

Norges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk


2020-12-11

Överblick över Norske Skog Skogn.
Bild: Norske Skog
Överblick över Norske Skog Skogn.

ABB Ability Manufacturing Execution System är tillsammans med Process Data Management den nya digitala plattformen som kommer att möjliggöra smart drift och produktionseffektivitet på Norske Skog Skogn.

ABB har valts ut av Norske Skog Skogn för att leverera en heltäckande ny digital plattform för företagets tidningspappersbruk i Norge. ABB Ability™ Manufacturing Execution System (MES) för massa och papper kommer att vara igång senast i april 2021, med ABB som ger fem års stöd när bruket gör sin resa mot digitalisering och smart drift.

Med tre pappersmaskiner och en årlig kapacitet på 520 000 ton är Norske Skog Skogn en av Europas största tillverkare av tidningspapper. Eftersom produktionskapaciteten för tidningspapper minskar över hela Europa, med flera nedstängningar av tidningspappersmaskiner, siktar Norske Skog Skogn på att tjäna tryckeribranschen genom att använda digitalisering för att optimera produktionen, öka kvalitetsutbytet och ge bättre kundservice.

Leveransen inkluderar även Process Data Management, en del av ABB Ability™ Plant and Enterprise-applikationer för massa och papper. På så sätt integreras kundens olika nivåer av automatisering och resurshantering. Detta kommer att tillhandahålla en fullständig end-to-end datahantering både horisontellt och vertikalt, vilket möjliggör distribution av andra digitala applikationer och hjälper till att skapa en toppmodern fabrik. Hela projektet omfattar moduler för produktionsplanering, kvalitetsdatahantering, produktionshantering, lagerhantering, beslutsstöd, dagbok och Overall Equipment Effectiveness (OEE).

När den digitala plattformen är levererad och idrifttagen kommer den att ge bättre överblick samt förbättrad planering och hantering av kvalitet och produktion. Plattformens förmåga att verka som katalysator för kontinuerliga förbättringsinitiativ är av särskild betydelse för Norske Skog Skogn. ABB:s dagboksmodul erbjuder kraftfulla verktyg för datainsamling, strukturering och analys som hjälper tillverkare att hantera arbetsflöden och dela information över skift. När de är ihopkopplade med OEE-modulen, för att identifiera sätt att öka produktiviteten, kan bruk använda den detaljerade informationen för att hitta områden för förbättring och prioritera åtgärder baserat på analys av förbättringspotential.

Alla produktmoduler drivs via ett lättanvänt, webbaserat användargränssnitt som kan nås från var som helst, möjliggör informationsdelning över traditionellt operativa öar och suddar ut gränserna mellan dem.

– Vi valde ABB på grund av deras expertis, noggrannhet och professionalism under hela anbudsprocessen, tillsammans med den lättanvända och konfigurerbara karaktären hos deras tillverkningssystem. Dessa faktorer var avgörande för att minimera vår kommersiella och operativa risk och minska den tid som krävs för utbildning, säger Peder Lutdal, projektledare på Norske Skog Skogn, och fortsätter:

– Vi drog slutsatsen att ABB erbjöd den bästa lösningen över hela linjen för att säkerställa hög kvalitet och effektivitet i hela produktionsprocessen. I synnerhet hur systemet interagerar med operatörerna samt hur OEE och dagboksmodulerna förmår att leverera en fast kunskapsbas för optimering och kontinuerlig förbättring. Vår nya digitala plattform kommer att ge oss nödvändiga verktyg för att ytterligare förbättra vår produktkvalitet - både under produktionen och när vi får feedback från våra egna kunder.

– Den nya digitala plattformen som erbjuds av ABB är ett viktigt strategiskt steg för vår verksamhet på Skogn, inte minst när det gäller flexibiliteten som det nya systemet representerar när det gäller vår framtida strategi för bruket, säger Bjørn Einar Ugedal, brukschef på Norske Skog Skogn.
– Vi är övertygade om att ABB kommer att leverera enligt våra förväntningar, och vi har hittills bara haft en positiv erfarenhet av att arbeta med dem i den pågående genomförandefasen.

– Att ta det första steget i digitalisering kräver djup branschkompetens och omfattande stöd från en praktisk digital möjliggörare, säger Mikko Jalava, försäljningsdirektör, Digital Solutions på ABB.
– Vi ser fram emot att samarbeta med Norske Skog Skogn på deras digitala resa, med början i en robust plattform där företaget med tiden kan utöka med ytterligare digitala tjänster, exempelvis de från vår ABB Ability Genix-portfölj.

ABB Ability Genix är en AI- och industrianalysdriven plattform som samlar data från olika källor över hela företaget och översätter dessa data, med ABB:s djupa domänexpertis, till handlingsbara insikter. Användare på alla nivåer över hela företaget kan engagera sig i plattformen med hjälp av en rad förbyggda applikationer, med den adderade möjligheten för självbetjäningsanalys.Källa: ABB


Skriv utHugo Wikström, entreprenör.
Hugo Wikström, entreprenör.

Fiskodling på land ny möjlighet vid massabruk

Framtidens matfisk ska odlas i symbios med massabruk, som i sin tur får näring till sina biofilter. Miljövänligt, ekonomiskt och energieffektivt. Det är idén i...

Läs mer
Clean combustion

Rottneros beslutar om miljöinvesteringar i Vallviks Bruk

Rottneros styrelse har beslutat om en rad investeringar för att minska utsläppen till...

Läs mer
Hexagon

SCA höjer priset på kraftliner med €50 per ton

SCA höjer priset på vit och brun kraftliner med €50 per ton. Det nya priset gä...

Läs mer
Idcon550
BillerudKorsnäs i Karlsborg

Koldioxid fångas in för lagring i berggrunden

Luleå tekniska universitet har beviljats tio miljoner av Energimyndigheten för att i...

Läs mer

SCA höjer massapriset

SCA höjer priset på blekt barrsulfatmassa i Europa till $ 960 per ton.

Läs mer
Massabal. <span class=\

Södra höjer priset på NBSK till 960 dollar/ton

Södra Cell höjer priset på sin långfibriga marknadsmassa till USD 960/ton....

Läs mer
&Ouml;verblick över Norske Skog Skogn.

Norges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk

ABB Ability Manufacturing Execution System är tillsammans med Process Data Management den nya...

Läs mer

Skogsindustrin ökar exporten till USA

Svensk skogsindustri har ökat sin export av trävaror och pappersmassa hittills i år...

Läs mer

Ny utnämning till BillerudKorsnäs för klimatarbetet

BillerudKorsnäs klimatåtgärder och arbete för ett samhälle med låga...

Läs mer

Nytt samarbete ger flexibla och komposterbara förpackningar

BASF och den svenska förpackningsmaterialstillverkaren BillerudKorsnäs har utvecklat ett...

Läs mer
Weight Virtual Measurement minskar återhämtningstiden efter banbrott och ökar lönsamheten.

Nya ABB Weight Virtual Measurement minskar återhämtningstiden efter banbrott och ökar lönsamheten

Nya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.

Läs mer
Nya Inverform från Iggesund Paperboards används för färdigmat i tråg.

Inverform gör kartong till ett nytt och hållbart alternativ till plasttråg för färdigmat

Iggesund Paperboards nya Inverformsom används för färdigmat i tråg kan leva...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Edmolift
Laser components
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se