Facebook

Instagram

Koldioxid fångas in för lagring i berggrunden


2020-12-21

BillerudKorsnäs i Karlsborg
Bild: BillerudKorsnäs
BillerudKorsnäs i Karlsborg

Glenn Bark, projektledare och universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.
Bild: Magnus Stenberg
Glenn Bark, projektledare och universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.
Bild: Tomas Bergman
Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet har beviljats tio miljoner av Energimyndigheten för att i samarbete med förpackningsföretaget BillerudKorsnäs, utveckla en teknik som fångar in koldioxid från industrin för framtida lagring i svensk berggrund.

– Det unika är att vi använder industrins egna biprodukter för att fånga koldioxiden och att vi för första gången undersöker potentialen för en landsomfattande landbaserad geologisk lagring av koldioxid i Sverige, säger projektledaren Glenn Bark, universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Tanken är att fånga in så kallad biogen koldioxid som bildas vid förbränningen av biomassa vid BillerudKorsnäs produktionsenhet i Karlsborg, så att gasen inte når atmosfären. Med hjälp av enzymbaserad teknik som utvecklas vid Luleå tekniska universitet och förpackningsföretagets egna biprodukter ska forskare inom biokemisk processteknik effektivare kunna fånga in den biogena koldioxiden. Därefter omvandlas gasen till bikarbonater, som är en vattenlöslig form av koldioxid och därmed säkrare att pumpa ner för lagring i berggrunden.

– Vi jobbar ständigt med att minska vårt klimatavtryck. Vår produktion i Karlsborg är 99% fossilfri och hållbarhet är a och o i vår verksamhet. De utmaningar som världen står inför kräver samarbeten och vi ser fram emot att vara en del i att hitta lösningar till att ytterligare förbättra vårt klimat, säger Eva Ekholm Stenberg, teknisk chef vid BillerudKorsnäs i Karlsborg.

När koldioxiden från förpackningsföretaget eller motsvarande industri har fångats in och omvandlats till bikarbonater/karbonater krävs det att dessa förvaras säkert så att inte koldioxiden läcker ut till atmosfären. Ett sätt är att pumpa ner materialet i berggrunden och den möjligheten ska forskarna nu undersöka landsomfattande i Sverige.

På Island har man sedan ett tiotal år testat den här metoden, och resultaten där koldioxiden pumpats ner i den vulkaniska berggrunden är mycket lovande. Där har man visat att nästan all koldioxid som pumpats ner har övergått i den säkrare mineralformen, karbonatmineral inom loppet av två år. Därefter frigörs inte koldioxiden förrän berggrunden har eroderat ner till samma djup som koldioxiden pumpades ner till, och detta tar miljontals år. I Norge där förvaring sker i sandstensformationer till havs, vilken är den typ av lagring som idag diskuteras mest, tar det uppskattningsvis tusentals år för koldioxid att övergå till den säkrare formen karbonatmineral.

Geologiska platser i Sverige som forskarna vid Luleå tekniska universitet kommer att undersöka inom projektet har en berggrund som är relativt reaktiv, det vill säga en berggrund som lätt reagerar med koldioxid, för att bilda karbonatmineral. En berggrund av exempelvis basaltisk karaktär (typ av vulkanisk berggrund) är lämplig, som på Island.

I Sverige finns det stora mängder basalter, men den stora skillnaden mellan Island och Sverige är att berggrunden i Sverige är mycket äldre. Inom projektet kommer forskarna att studera om den här åldersskillnaden har betydelse för hur effektiv den geologiska lagringen blir. Forskarna använder en rad avancerade mikroanalytiska metoder för att se om berggrunden lämpar sig för lagring, rent kemiskt, mineralogiskt, texturellt och strukturellt.

Projektet om infångning och lagring av biogen koldioxid är ett samarbete mellan forskningsämnena malmgeologi och biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet och företaget BillerudKorsnäs, inom ramen för regeringens klimatsatsning, Industriklivet.

– Det här är en unik möjlighet att sammanföra kompetenser inom olika forskningsområden för att tillsammans med industripartnern BillerudKorsnäs hitta lösningar för att minska utsläppen av biogen koldioxid. Jag tror att den här typen av samarbete behövs för komma fram till banbrytande forskningsresultat, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

I forskningsprojektet medverkar även Paul Christakopoulos, professor i biokemisk processteknik, Io Antonopoulou, biträdande universitetslektor i biokemisk processteknik, Christina Wanhainen, professor i malmgeologi, vid Luleå tekniska universitet.


Källa: LTU

Luleå tekniska universitet har beviljats tio miljoner av Energimyndigheten för att i samarbete med förpackningsföretaget BillerudKorsnäs, utveckla en teknik som fångar in koldioxid från industrin för framtida lagring i svensk berggrund.

Skriv utHugo Wikström, entreprenör.
Hugo Wikström, entreprenör.

Fiskodling på land ny möjlighet vid massabruk

Framtidens matfisk ska odlas i symbios med massabruk, som i sin tur får näring till sina biofilter. Miljövänligt, ekonomiskt och energieffektivt. Det är idén i...

Läs mer
Clean combustion

Rottneros beslutar om miljöinvesteringar i Vallviks Bruk

Rottneros styrelse har beslutat om en rad investeringar för att minska utsläppen till...

Läs mer
Hexagon

SCA höjer priset på kraftliner med €50 per ton

SCA höjer priset på vit och brun kraftliner med €50 per ton. Det nya priset gä...

Läs mer
Idcon550
BillerudKorsnäs i Karlsborg

Koldioxid fångas in för lagring i berggrunden

Luleå tekniska universitet har beviljats tio miljoner av Energimyndigheten för att i...

Läs mer

SCA höjer massapriset

SCA höjer priset på blekt barrsulfatmassa i Europa till $ 960 per ton.

Läs mer
Massabal. <span class=\

Södra höjer priset på NBSK till 960 dollar/ton

Södra Cell höjer priset på sin långfibriga marknadsmassa till USD 960/ton....

Läs mer
&Ouml;verblick över Norske Skog Skogn.

Norges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk

ABB Ability Manufacturing Execution System är tillsammans med Process Data Management den nya...

Läs mer

Skogsindustrin ökar exporten till USA

Svensk skogsindustri har ökat sin export av trävaror och pappersmassa hittills i år...

Läs mer

Ny utnämning till BillerudKorsnäs för klimatarbetet

BillerudKorsnäs klimatåtgärder och arbete för ett samhälle med låga...

Läs mer

Nytt samarbete ger flexibla och komposterbara förpackningar

BASF och den svenska förpackningsmaterialstillverkaren BillerudKorsnäs har utvecklat ett...

Läs mer
Weight Virtual Measurement minskar återhämtningstiden efter banbrott och ökar lönsamheten.

Nya ABB Weight Virtual Measurement minskar återhämtningstiden efter banbrott och ökar lönsamheten

Nya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.

Läs mer
Nya Inverform från Iggesund Paperboards används för färdigmat i tråg.

Inverform gör kartong till ett nytt och hållbart alternativ till plasttråg för färdigmat

Iggesund Paperboards nya Inverformsom används för färdigmat i tråg kan leva...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Edmolift
Laser components
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se