Facebook

Instagram

Fiskodling på land ny möjlighet vid massabruk


2021-01-13

Hugo Wikström, entreprenör.
Bild: BizMaker
Hugo Wikström, entreprenör.

Framtidens matfisk ska odlas i symbios med massabruk, som i sin tur får näring till sina biofilter. Miljövänligt, ekonomiskt och energieffektivt. Det är idén i entreprenören Hugo Wikströms företag Big Akwa, som nu satsar på ett pilotprojekt under 2021.

Hugo Wikström i Härnösand har varit egenföretagare och entreprenör under hela sitt liv, och ser själv att den röda tråden i hans idéer rör stora samhällsförändringar – vare sig det gäller IT-möjligheter på 1990-talet, nya idéer för finansmarknaden på 2000-talet eller framtidens matförsörjning på 2020-talet.

– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt. Om man ska odla fisk – hur gör man det på bästa sätt?

Big Akwas idé är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön.

Svenskarnas fiskkonsumtion är i dag 320 000 ton per år, varav 11 000 ton är inhemskt odlad fisk. Vid optimala förhållanden menar Hugo Wikström att en odlingsanläggning vid ett större massabruk skulle kunna producera 13 000 ton per år.

Under 2020 har Hugo Wikström testat sina idéer och utvecklat konceptet inom ramarna för Forest Business Accelerator. Tillsammans med BizMaker, SCA, RISE Processum och IBM har fem utvalda startups fått stöd och rådgivning för hållbara idéer som rör skogsindustrin och digitalisering.

– Det har varit väldigt bra, även för mig som är entreprenör sedan tidigare. Att få utveckla ideérna bakom Big Akwa tillsammans med RISE Processum och SCA har varit mycket givande. För mig som företagare har det varit nyttigt att dels få prata med andra, och dels att behöva sätta ner foten med min idé för att komma framåt.

Tekniken för landbaserad fiskodling har gått snabbt framåt under de senaste åren, och Hugo Wikström har själv varit med och utvecklat Peckas Naturodlingar som har ett liknande koncept med symbios mellan växthus och odling av regnbågslax. Ny kunskap och stabilare system har medfört att risken i sådana investeringar minskar, enligt Hugo Wikström.

– Det som gör oss unika är den gemensamma nyttan av att samproducera, att vi har låga energipriser i regionen och min egen erfarenhet från branschen, säger Hugo Wikström.

Big Akwa kommer att jobba vidare med projektet för att verifiera tekniken. Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.

Magnus Viström, innovationschef på SCA, ser stor potential i Big Akwas idé.

– Det är inget snack om att det finns en stor marknad för fisk, och det finns flera aspekter av fiskodling på land som är väldigt intressanta ur ett hållbarhetsperspektiv, säger han.

– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, avslutar Magnus Viström.Källa: BizMaker


Skriv ut

Södra i stort samarbete med Lenzing – ska skapa textilåtervinning i världsklass

Södra, en massaproducent i världsklass, och Lenzing, ledande global leverantör av vedbaserade textilfiber, ingår ett stort samarbete. Företagen ska tillsammans arbeta fö...

Läs mer
Somas 550

Gör en SWAPP till mer hållbara förpackningar

SWAPP

Gör en SWAPP tillsammans med BillerudKorsnäs till pappersförpackningar för en...

Läs mer
PSM 550
Panta take away-muggar.

I sommar blir det pant på pappmuggar

Svenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje...

Läs mer
Duroclasercoating 550
Massabal

Södra höjer priset på NBSK till 1380 dollar/ton

Södra Cell höjer priset på sin blekta barrsulfatmassa (NBSK) till 1380 dollar...

Läs mer
Clean combustion
Pappersbruket i Sachsen.

Stora Enso avyttrar bruk i tyska Sachsen

Stora Enso har undertecknat ett avtal om att avyttra sitt bruk i Eilenburg i tyska Sachsen till det...

Läs mer
Idcon550
<span><span><span>PIDA Gold Award gick i år till förpackningskoncept ”Lost in Senses”, en upplevelsebaserad presentation av ett te-set av designstudenterna Jenny Noshi, Anna Carlén, Moa Tillbom och Martin Lilius från Nackademin.</span></span></span>

Lekfullt förpackningskoncept vann BillerudKorsnäs’ designtävling PIDA Sweden

Vinnarna i BillerudKorsnäs designtävling PIDA Sweden – Packaging Impact Design...

Läs mer
Hexagon

Stora Enso samarbetar med Vogue Scandinavia för miljövänliga modemagasin


Stora Enso och Vogue Scandinavia har inlett ett strategiskt samarbete för att ersätta...

Läs mer


Valmet levererar sin tolfte mjukpappersmaskin till C&S i Kina

Valmet levererar sin tolfte mjukpapperslinje, en Valmet IntelliTissue 1600 till den kinesiska...

Läs mer
Ecohelix demo-anläggning i &Ouml;rnsköldsvik.

Almi Invest investerar i Ecohelix teknik för biobaserade polymerer

Almi Invest Greentech investerar åtta miljoner kronor i Ecohelix, som utvecklat en metod...

Läs mer


Valmet har fått en order på två mjukpappersmaskiner för leverans till Kina

Valmet levererar två Valmet Advantage DCT mjukpapperslinjer inklusive automationssystem och...

Läs mer
&Aring;rets tävlingsbidrag.

Framtidens förpackningsdesigners tävlar i BillerudKorsnäs designtävling PIDA

Vid ett digitalt event torsdagen den 20 maj avgörs den svenska upplagan av PIDA, en...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift

Laser components
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se