Facebook

Instagram
Svenskar utmanar ädelstensindustrin:

Luleå-baserad startup vill öka transparensen på ädelstensmarknaden


2018-08-30

Genom filtrerad användning av ultraviolett ljus kan GemPen ge indikativa resultat om en ädelsten är syntetisk eller naturlig, eller har genomgått en behandling som kan påverka stenens egenskaper eller värde.
Bild: David Doms
Genom filtrerad användning av ultraviolett ljus kan GemPen ge indikativa resultat om en ädelsten är syntetisk eller naturlig, eller har genomgått en behandling som kan påverka stenens egenskaper eller värde.

GemPen är portabel och kan användas för att ge indikativa resultat på stående fot, vare sig det sker i gruvan eller vid smyckesmontern.
Bild: David Doms
GemPen är portabel och kan användas för att ge indikativa resultat på stående fot, vare sig det sker i gruvan eller vid smyckesmontern.

\
Bild: David Doms
"Det unika med GemPen är att den fungerar på fyra olika ädelstenar, ger indikativa resultat på nolltid och går att ha med sig i fickan" säger Gemometrics VD Peter Larsson.

Torbjörn Lindwall har identifierat och värderat ädelstenar i över 20 år och såg ett behov av en ny typ av produkt för att kunna få omedelbara indikativa resultat på vad man har framför sig. Därför skapade han GemPen.
Bild: David Doms
Torbjörn Lindwall har identifierat och värderat ädelstenar i över 20 år och såg ett behov av en ny typ av produkt för att kunna få omedelbara indikativa resultat på vad man har framför sig. Därför skapade han GemPen.

Till vänster: Torbjörn Lindwall, gemmologen och geologen samt uppfinnare av GemPen och grundare av Gemometrics. Till höger: Peter Larsson, VD Gemometrics.
Bild: Viveka Östman
Till vänster: Torbjörn Lindwall, gemmologen och geologen samt uppfinnare av GemPen och grundare av Gemometrics. Till höger: Peter Larsson, VD Gemometrics.

Ädelstensbranschen är en traditionell och uråldrig industri med ett delvis befläckat rykte. På senare år har hållbarare metoder och ökad öppenhet efterfrågats i branschen. Det Luleåbaserade startupföretaget Gemometrics vill nu utmana ädelstensindustrin och bidra till mer transparent ädelstenshandel genom sin innovativa uppfinning GemPen, som ger omedelbara indikativa resultat om ädelstenars identitet.

Ädelstensindustrin har på senare år genomgått stora förändringar. Intresset för hållbart framtagna syntetiska ädelstenar skapar fler alternativ för ädelstensköparen samtidigt som cirkulationen av högraffinerade syntetiska stenar skapar osäkerhet i värdering för konsumenter såväl som för experter. Detta då naturliga stenar kan ha hundratals gånger högre värdering än sina syntetiska diton.

Inom branschen har man sedan generationer tillbaka därför satt sin tilltro till gemmologer – ädelstensexperter – som med djup kunskap, erfarenhet och såväl enkla som högteknologiska verktyg kan avgöra ädelstenars typ, egenskaper och värde. Men även som expert är det svårt att vara säker på värderingar, då syntetiskt tillverkade stenar har exakt samma optiska, kemiska och fysikaliska egenskaper som en naturlig ädelsten.

Gemometrics startades av gemmologen och geologen Torbjörn Lindwall, som i över 20 år har identifierat och värderat ädelstenar åt företag, myndigheter och privatpersoner. Han såg ett behov av en ny typ av produkt för att kunna få omedelbara indikativa resultat på vad man har framför sig. Speciellt eftersom gemmologens arbete oftast kännetecknas av att behöva validera stenen på plats – vare sig det sker i gruvan eller vid smyckesmontern.

Därför utvecklade Torbjörn GemPen – ett portabelt verktyg, som genom filtrerad användning av ultraviolett ljus kan ge indikativa resultat om en ädelsten är syntetisk eller naturlig, eller har genomgått en behandling som kan påverka stenens egenskaper eller värde.

– Det unika med GemPen är att den fungerar på fyra olika ädelstenar, ger indikativa resultat på nolltid och går att ha med sig i fickan, säger Gemometrics VD Peter Larsson.

Vad det gäller bolagets förhoppningar för marknaden ser Gemometrics stor potential, men även utmaningar.

– Ädelstensmarknaden är gigantisk och som exempel finns idag över 200 000 diplomerade gemmologer runtom i världen, alla med samma utmaning att snabbt och effektivt kunna både värdera och rensa bort de fuskstenar som dyker upp i allt större omfattning runtom i värdekedjan. Det är deras jobb vi önskar underlätta, säger Peter Larsson.

– Samtidigt är det tufft att som ny aktör komma in och hållas trovärdig i en väldigt tillsluten bransch. Men vi har höga förhoppningar!

Gemometrics grundades 2015 av gemmologen och geologen Torbjörn Lindwall. I november i år lanserar företaget sin första kommersiella produkt GemPen. Företaget har idag fem medarbetare som alla arbetar vid huvudkontoret i Luleå.Text: Tilda Wikström

Skriv utDiamantverktyget GemPen fick goda resultat i de oberoende tester som utfördes av Diamond Producers Association.
Diamantverktyget GemPen fick goda resultat i de oberoende tester som utfördes av Diamond Producers Association.

Goda resultat för nya diamantverktyget GemPen i oberoende tester

Nyligen publicerade resultat från omfattande tester utförda av Diamond Producers Association, visar att GemPen, ett portabelt screening-verktyg i en relativt låg prisklass, uppvisade god precision i identifiering av syntetiska och...

Läs mer
Beneli

COWI rekryterar avdelningschef inom industri

Peo Svärd, ny avdelningschef för bygg- och anläggningsteknik inom division industri, COWI.

COWI stärker verksamheten inom division industri, med Peo Svärd som ny avdelningschef för bygg- och anläggningsteknik.


Peo Svärd har bred erfarenhet från...

Läs mer
Certex 550

Ford gör bilmattor av plastflaskor – återvinner över än 1 miljard flaskor per år

Ford började använda återvunnen plast i sin tillverkning för över 20 år sedan. Idag ger företaget nytt liv åt över 1,2 miljarder plastflaskor – varje år.

Varje år tar Ford hand om 1,2 miljarder plastflaskor. Flaskorna används bland annat till kompakt-SUV:en EcoSport, där mattorna i varje bil består av 470 gamla pet-flaskor....

Läs mer
PLM360
Flygfoto över Proplates 59 000 m2 stora produktionsanläggning i Oxelösund, med SSAB som närmaste granne.

Proplate investerar 17 miljoner i Oxelösund

Proplate är leverantör av komponenter i grovplåt till globala företag inom kran-, vind- och gruvindustri samt till tillverkare av entreprenadmaskiner.Det senaste året...

Läs mer
VBN Components
Calejo Industrial Intelligence vd Johannes Holmberg med företagets grundare Carl Johard.

Calejo gör AI greppbart för industrin

När komplexa industrisystem ska optimeras använder Calejo Industrial Intelligence den senaste generationen AI-teknik. För att göra den ofta abstrakta tekniken greppbar för...

Läs mer
Fagerberg

Zoégas firar sju år utan olyckor – Så här gjorde man fabriken säker

Tidigare fanns det en klämrisk om man öppnade dörren när maskinen var igång. Nu bryts strömmen automatiskt om man öppnar dörren. Ett av många exempel på hur man gjort arbetsmiljön säkrare på Zoégas. Nyckeln till framgång menar man kan sammanfattas i fyra punkter: Personalens säkerhetstänk och medverkan, chefernas engagemang och synlighet, investeringar i att göra maskinerna säkra samt ägarnas ambition och investeringar.

Traditionellt är arbetsmiljön på fabriker ofta mer riskfylld än på kontor. Det inträffar fler olyckor såsom klämskador i maskiner och fallolyckor. Men det...

Läs mer
JM Indutech

Nu öppnas för produktion av biobaserad plast från förnybara material i kommersiell skala


Neste och LyondellBasell tillkännager produktion av biobaserad plast från förnybara material i kommersiell skala. Detta samarbete innebär att biobaserad polypropylen och...

Läs mer
Hexagon


SKF förvärvar startup-bolag inom cleantech-industrin

Förvärvet av RecondOil Sweden AB, ett cleantech-bolag verksamt inom smörjvätskor och oljefiltrering, kommer stärka SKFs erbjudande inom smörjtjänster

Läs mer
bilfinger

Tekniska verken och Siemens har ingått avtal om flytande biogas (LBG)

Peter Almqvist Head of production technology, Siemens, Anna Lövsén vd Svensk Biogas och Richard Olsson Production Manager Testing, Siemens.

Siemens i Finspång och Tekniska verkens dotterbolag Svensk Biogas i Linköping, signerade idag ett avtal som innebär att Svensk Biogas kommer att leverera flytande biogas till Siemens...

Läs mer
Idcon550

SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager

Personalneddragningar kopplade till investering i automation i Bari resulterar i omstruktureringskostnader på cirka 140 miljoner kronor under det andra kvartalet 2019.

Läs mer
Unicarriers


Atlas Copco har förvärvat en amerikansk uthyrare av ångpannor

Atlas Copco har förvärvat Powerhouse Equipment & Engineering Co. Inc., ett amerikanskt bolag som hyr ut ångpannor.


Powerhouse har sitt säte i Delanco, New Jersey. Bolaget...

Läs mer
Stokvis


Teknikföretagen och ABB uppmanar till att bredda bilden av teknikindustrin

För att bredda rekryteringen till teknikindustrin måste bilden av branschen uppdateras. Nu ansluter sig ABB till Teknikföretagens projekt Bredda Bilden, en bildbank där kvinnor...

Läs mer

Better with Less – Design Challenge 2019–2020 får en imponerande jury av välkända experter på förpackningsdesign

Metsä Boards Better with Less – Design Challenge 2017–2018 blev en stor succé med över 300 bidrag och ett brett spektrum av hållbar förpackningsdesign. Å...

Läs mer

Volvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar


Volvokoncernen har skrivit ett avtal med NVIDIA om att gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för självkörande kommersiella fordon och maskiner. Genom användningen av...

Läs mer

Preems satsning ger ännu mer grön diesel


Preem har gjort stora investeringar under de senaste åren för att ställa om sitt raffinaderi i Göteborg till att kunna bearbeta förnybar råvara. Nu tas nästa steg...

Läs mer


EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigering

Att ebm-papst sedan en tid kan erbjuda GreenTech EC-fläktar med integrerad och aktiv effektfaktor-korrigering (PFC, Power Factor Correction) och trefasförsörjning innebär att det...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se