Facebook

Instagram

Vattenfall och Kaunis Iron i nytt samarbete om elektrifierad fossilfri gruvdrift


2021-01-11

Bild: Kaunis Iron

Vattenfall AB och Kaunis Iron AB har tecknat en avsiktsförklaring om att utveckla en fossilfri och elektrifierad gruvdrift vid järnmalmsgruvan i Pajala.

Samarbetet innebär att hitta affärsmässiga lösningar för att minska behovet av fossila bränslen i gruvverksamheten. Här kan framtida vindkraftsprojekt som exempelvis Käymävaara och Selkävaara spela en viktig roll.

– Vi har höga ambitioner när det gäller att inte bara leva upp till de krav som redan finns på hållbarhet, vi har uttalat visionen att vi ska leverera världens mest hållbara järnmalm. Det här är ett viktigt steg för att uppnå den målsättningen, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.

– Det är mycket positivt att vi nu tillsammans med Kaunis Iron tar ett steg mot ökad elektrifiering för att fasa ut fossila bränslen, ett nödvändigt steg i vårt gemensamma arbete med vår tids största utmaning. Fossilfria lösningar har sin självklara plats i framtidens samhälle och basindustri, säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

Vattenfall och Kaunis Iron vill dessutom utveckla lösningar för elektrifiering av berg- och persontransporter i gruvan och övriga anläggningsdelar inom gruvområdet där det är möjligt. Redan nu pågår en utredning av fossilfria transportlösningar mellan gruvan i Kaunisvaara till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi.

– Svensk gruvindustri står inför stora förändringar för att minska beroendet av fossila bränslen och utveckla en klimateffektiv och ansvarsfull gruvdrift. Detta är en förutsättning för omställningen till ett hållbart samhälle och för att bidra till den lokala utvecklingen med en så liten klimatpåverkan som möjligt. Kaunis Iron vill ta ett aktivt ansvar för denna utveckling och därför är detta samarbete med Vattenfall mycket viktigt, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.Källa: Kaunis Iron


Skriv utAnna Lidbom, hållbarhetschef på LKAB.
Anna Lidbom, hållbarhetschef på LKAB.

Gruvnäringen ses som mer hållbar i norr

Synen på gruvnäringen som hållbar är tre gånger starkare i norra Sverige än i övriga landet. Det visar en ny undersökning om svenskars attityd till hå...

Läs mer
DAFO

LKAB ökar ägandet i SSAB till 16,0 procent av rösterna

LKAB har i dag flaggat för ett ökat innehav i SSAB och har idag ett innehav som...

Läs mer
Epiroc

Epiroc slutför förvärv av australiensiskt bolag inom gruvmätningstjänster


Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer
Duroclasercoating 550


Epiroc förvärvar australiensiskt bolag inom gruvmätningstjänster

Epiroc har tecknat avtal om att förvärva Kinetic Logging Services Pty Ltd, ett...

Läs mer
Hexagon
Raiseboring

LKAB utvecklar ny brytningsmetod

När brytningsdjupet i underjordsgruvorna ökar så ökar också utmaningarna...

Läs mer
bergs mekaniska


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift

Laser components
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se