Facebook

Instagram

Vad är det som dammar från metallverken?


2018-12-06

Utsläpp som orsakas av damning från diffusa källor är ett känt problem vid stål- och metallverk. Bilden visar slaggtipp vid stålverk.
Bild: Stig-Göran Nilsson
Utsläpp som orsakas av damning från diffusa källor är ett känt problem vid stål- och metallverk. Bilden visar slaggtipp vid stålverk.

Genom att lära av varandras erfarenheter kan metallindustrin minska den diffusa damningen från sin verksamhet. Forskningsinstitutet Swerim koordinerar ett nytt projekt som bland annat ska resultera i en guide för alla företag med damningsproblem.

Utsläpp som orsakas av damning från diffusa källor är ett känt problem vid stål- och metallverk. En minimerad damning skulle ge både hälso- och miljövinster, och intresset för att hitta damningsreducerande åtgärder har ökat på senare tid.

Eftersom diffusa damningskällor är svåra att identifiera är det också svårt att mäta utsläppen och hittar rätt åtgärder för att minska dem. Det finns dock stor erfarenhet och kunskap om damningsproblematiken ute på företagen men kunskapsutbytet mellan företagen är begränsat.

I ett nystartat projekt ska Swerim tillsammans med bland andra IVL Miljöinstitutet samla in kunskap och data från de olika metallföretagen i projektet samt studera den senaste forskningen inom området. Kunskapssammanställningen ska identifiera olika damningskällor och bredden av damningsproblematiken, men också vad som påverkar utsläppen från dessa källor och vad potentiella åtgärder har för fördelar och begränsningar. Målet är att företagen vid projektslut fått ny kunskap och identifierat tekniker och metoder att implementera i sin verksamhet för att minska utsläpp från diffus damning.

Projektet ska även resultera i en beskrivande guide med en arbetsmodell för hur man bör gå tillväga om man har damningsproblem.

− Det är väldigt roligt att projektet skapat ett stort företagsengagemang och jag ser fram emot att vi tillsammans ska få en bredare förståelse av hur damningsproblematiken ser ut på de olika företagen. Målet är att hitta åtgärder för att minska de utsläpp som orsakas av diffus damning, säger Sara Rosendahl, projektkoordinator vid Swerim.

Partner i projektet är, förutom Swerim, Jernkontoret, IVL Svenska Miljöinstitutet, Boliden Mineral, Vargön Alloys, SSAB, Sandvik Materials Technology, Outokumpu Stainless, Uddeholms, Ovako Bar.

Arbetet utförts inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Totalbudget för projektet DiffDamm är ca 2 miljoner kronor varav 900 000 finansieras av Vinnova genom Metalliska material.Källa: Swerim


Skriv utDrillcon erhåller borrkontrakt med Mandalay Resources – Björkdalsgruvan

Björkdalsgruvan AB – Mandalay Resources och Drillcon Scandinavia har slutit ett avtal rörande kärnborrning. Arbetet förväntas starta upp i närtid och omfattar ett...

Läs mer
Gemometrics


Internationell gruvkonferens till Skellefteå

Gruvaktörer från hela världen samlas i Skellefteå 12-13 juni när...

Läs mer
Akobominerals


Mark- och miljööverdomstolen säger nej till gruva i Billinge

Tisdagen den 30 april lämnade mark- och miljööverdomstolen sitt slutliga beslut...

Läs mer
Gruvteknik
B7e levereras som plug-in-hybrid. Det dieselelektriska motorpaketet är monterat på krossverket, men kan även fås avtagbart. Den kraftfulla 70-tonnaren Keestrack B7e är en fullhybrids käftkross med avtagbart motorpaket.

Fredheim Maskin rockar tungt med hela 300 ton på MaskinExpo

Fredheim Maskin AS satsade stort på årets Bauma i München och har nu startat ...

Läs mer
bergs mekaniska
Sandvik UJ440i käftkross.

Fredheim Maskin hyr ut Sandvik-krossar i Sverige

Vid extra behov eller tillfälliga arbetstoppar, haverier och i väntan på nya...

Läs mer
ARmaskinservice 550
Helena Ranängen och Åsa Lindman, forskare vid Luleå tekniska universitet.

Kan hållbarhetsarbete öka acceptansen för gruvor?

Ett förbättrat hållbarhetsarbete, socialt, miljömässigt och ekonomiskt....

Läs mer
Tusen toner i Kiruna får LKAB:s kulturstipendium 2019.

2019 års LKAB-stipendiater utsedda

Varje år delar LKAB ut ett idrotts- och ett kulturstipendium på 50 000 kr vardera....

Läs mer
En Epiroc Pit Viper som används av BHP in Australien.

Epiroc-priser uppmärksammar kundsamarbete och autonoma borriggar

Epirocs första årliga priser uppmärksammar tätt kundsamarbete i Mongoliet och...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se