Facebook

Instagram

Statsbesök i gruvan – LKAB visade vägen mot en hållbar framtid


2021-09-10

Kungaparet, LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström samt presidentparet i skopan till en av LKAB:s eldrivna lastmaskiner.
Bild: Fredric Alm
Kungaparet, LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström samt presidentparet i skopan till en av LKAB:s eldrivna lastmaskiner.

Susanne Rostmark, chef för avdelningen process- och produktutveckling, berättade för besökarna om fördelarna med koldioxidfri järnsvamp.
Bild: Fredric Alm
Susanne Rostmark, chef för avdelningen process- och produktutveckling, berättade för besökarna om fördelarna med koldioxidfri järnsvamp.

Presidentparet diskuterar med lastarna Ingela Jansson och Karl-Johan Niva om arbetet under jord.
Bild: Fredric Alm
Presidentparet diskuterar med lastarna Ingela Jansson och Karl-Johan Niva om arbetet under jord.

LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström tillsammans med Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och fru Elke Büdenbender.
Bild: Fredric Alm
LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström tillsammans med Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och fru Elke Büdenbender.

Torsdagen den 9 september slog LKAB upp gruvportarna i Kiruna för H.M Konungen, som tillsammans med Drottningen står värdar för ett statsbesök av Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och fru Elke Büdenbender.

Ett av syftena med statsbesöket är att stimulera fördjupade samarbeten inom bland annat klimat, energi och digitalisering – med fokus på innovativa och hållbara lösningar. LKAB som leder omställningen av gruvindustrin mot en hållbar framtid var därför ett inslag på Sverigeresan.

– Ska vi klara att möta klimathotet så krävs en gigantisk omställning av industrins värdekedjor. Vår bransch, järn- och stålindustrin, står ensam för sju procent av de globala utsläppen samtidigt som det vi producerar är avgörande för hela samhällsbygget. Temat för besöket har handlat om hur vi tillsammans med andra ska kunna förverkliga detta och de kritiska mineraler och metaller som krävs för Europas samhällsbygge, säger Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef.

– Det är inte utan en viss stolthet som vi märker intresset och engagemanget för de gigantiska planer som LKAB har för en fullständig omställning av hela vår produktion. En omställning som ska kunna hjälpa våra kunder i europeisk stålindustri med sin omställning och kapa koldioxidutsläpp motsvarande två tredjedelar av Sveriges samlade utsläpp. Vi har tidigare i år visat att HYBRIT-teknologin som vi tagit fram tillsammans med SSAB och Vattenfall för att med vätgas göra järnsvamp fungerar, säger Jan Moström.


Banbrytande gruvteknik och en hållbar värdekedja på agendan
Besöket på LKAB fokuserade framförallt på omställningen av järn- och stålindustrin för en hållbar framtid, en förändring som LKAB leder. Besökarna fick bland annat ta del av LKAB:s framtidsplaner under besöket på 540 meters djup. LKAB-medarbetare i olika befattningar berättade om hur det arbetas på en helt ny gruvteknik där brytning och transport under jord ska bli helt koldioxidfri, elektrifierad, digitaliserad och autonom. ABB och Ericsson medverkade även med exempel på digitaliseringslösningar.

– Allt börjar i gruvan, utan den så faller resten av våra planer med HYBRIT, järnsvamp och fossilfritt stål. Det är här vi lägger grunden för hela omställningen och konkurrenskraften för en helt ny värdekedja och den klimateffekt det ska ge. Det vi skapar här är en helt ny världsstandard för gruvbrytning. Inget av detta kan vi göra själva. Utan det kräver ett utvecklat samarbete med andra ledande företag, säger Michael Palo, LKAB:s direktör för affärsområde Järnmalm.


Ny teknik kapar globala utsläpp
Den stora omställningen av LKAB:s förädling presenterades också, där övergången till vätgasproducerad järnsvamp ska kapa koldioxidutsläpp hos LKAB:s kunder med 35 miljoner ton per år, vilket motsvarar tre gånger effekten av att parkera alla Sveriges personbilar med fossila bränslen för gott.

Dessutom presenterades planerna för att i en cirkulär affärsmodell utvinna kritiska mineral ur LKAB:s malmer. Det har potentialen att tillgodose EU med 30 procent av behovet av sällsynta jordartsmetaller, och fem gånger Sveriges behov av kadmiumfri fosfor som behövs till konstgödsel.

– De sällsynta jordartsmetaller som vi arbetar med att ta fram, cirkulärt och fossilfritt, från det som idag blir avfall från järnmalmsbrytningen är avgörande för europeisk industris omställning. Den gröna tekniken och elektrifieringen med vindkraft, batterier etcetera, innebär kraftigt ökande behov av sällsynta jordartsmetaller som idag kontrolleras av Kina vilket gör det till ett strategiskt intresse för Europa, säger Jan Moström.


LKAB:s klimatresa
• LKAB ska ha koldioxfria produkter och processer senast 2045.

• Framtidens gruvteknik utvecklas i testgruvan Konsuln i Kiruna. LKAB driver ett samarbetsprojekt tillsammans med ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik med målet att sätta en ny världsstandard för gruvbrytning på stora djup.

• Den första produktionen av vätgasreducerad järnsvamp och pilotleveransen av fossilfritt stål har redan skett. Den nya vätgasbaserade tekniken som används för tillverkning av järnsvamp utvecklas tillsammans med SSAB och Vattenfall i HYBRIT-samarbetet. Initiativet har potential att minska koldioxidutsläppen med 10 procent i Sverige och 7 procent i Finland. Stålindustrin i världen står idag för 7 procent av de totala globala koldioxidutsläppen. LKAB:s planer för omställning av hela sin produktion till koldioxidfri järnsvamp innebär sänkta utsläpp hos globala kunder motsvarande 35 miljoner ton om året, vilket motsvarar 2/3 av Sveriges samlade utsläpp.

• LKAB:s ska genom fossilfria processer återvinna gruvavfall från järnmalmsproduktionen, och omvandla det till produkter som EU klassificerar som kritiska råmaterial på grund av högt importberoende och stor betydelse för vår ekonomi; fosformineral och sällsynta jordartsmetaller.


Källa: LKAB


Skriv ut

Gold Fields väljer ABB:s integrerade kraft- och automationssystem för gruvprojekt i Chile

Den globala teknikledaren ABB ska leverera sex ställverk och en integrerad digital systemlösning baserad på det distribuerade styrsystemet ABB Ability 800xA (DCS) till Gold Fields...

Läs mer
DAFO
– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för ny rapport från Svemin.

Tillgång till metaller och mineral sätter takten i klimatomställningen enligt ny studie

Den viktigaste drivkraften till ökad efterfrågan på många metaller fram till...

Läs mer
Hexagon
Kiruna.

NCC bygger ny säkrare deponiväg för LKAB i Kiruna

NCC och LKAB fortsätter utveckla LKAB:s område i Kiruna. En ny separat deponiväg...

Läs mer
Duroclasercoating 550
Koboltmalm från Storgruvan i Koppartorp.

Potentialen för kritiska metaller och mineral i nordisk berggrund lyfts i ny rapport

SGU har tillsammans med motsvarande myndigheter i övriga nordiska länderna tagit fram en...

Läs mer


”Dags för en ny industripolitik för Sverige”

Klimatomställningen och elektrifieringen går nu snabbt inom den svenska industrin. Det...

Läs mer


Hexagon lanserar HxGN MineMeasure, en lösning för effektivare gruvdrift

Hexagon AB, en ledande global leverantör av lösningar för digitala verkligheter,...

Läs mer


ABB och MEDATech sluter avtal om att utforska teknik för nollutsläpp från tunga maskiner inom gruvindustrin

ABB och MEDATech har har tecknat en avsiktsförklaring för att gemensamt hitta lö...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se