Facebook

Instagram

LKAB förlänger ABB:s serviceavtal för gruvspel i Kirunagruvan med tre år och lägger till gruvspelsmotorer


2021-09-02

Bild: LKAB, Peter Ylivainio

Det globala teknikbolaget ABB har undertecknat ett långsiktigt serviceavtal med LKAB om att tillhandahålla underhåll av tolv gruvspel och nu även gruvspelens motorer i Kirunagruvan. Kiruna i norra Sverige är världens största underjordsgruva för järnmalm med en dagsproduktion på mer än 85 000 ton.

ABB har levererat underhåll och optimering av gruvspelscykler till LKAB i Kiruna sedan 2010 för att maximera effektiviteten och öka kapaciteten i gruvan. Det nya avtalet förlänger dessa tjänster till slutet av 2023 med en option för LKAB att teckna avtal om ytterligare tre år på rullande bas.

Merparten av malmen i Kiruna bryts på över en kilometers djup, där det finns stora och solida skivor av järnmalm som sträcker sig flera hundra meter ner i marken. Lokala ABB-tekniker som stöds av ABB globalt har arbetat på plats i Kiruna med att öka gruvspelens kapacitet genom en förkortad cykeltid för att optimera produktionen. De har förbättrat utrustningens utnyttjandegrad genom att balansera kapaciteten och slitaget på gruvspelen.

– LKAB lägger stor vikt vid att förfina alla steg i gruvdriftsprocessen för att göra den så effektiv som möjligt, säger Peter Ylivainio, Senior Maintenance Engineer på LKAB.
– Järnmalmsbrytning på stora djup är en logistisk utmaning som ställer krav på en väl fungerande infrastruktur och säker och resurseffektiv produktion, där väl utvecklade produktionsmetoder och processer är avgörande. Vi har en långvarig och framgångsrik relation till ABB, och deras lokala närvaro, globala expertis och fjärrstyrningsteknik stödjer våra mål.

– Det nya avtalet innebär att ABB kommer att säkerställa optimal kapacitet, högre effektivitet, lägre energiförbrukning och längre livslängd på styrsystem, motorer, drivsystem och gruvspelen i sig fram till 2023 och bortom det, säger Erik Kjellgren, Strategic Account Manager på ABB.
– Vårt erfarna team av tekniker ger regelbunden support till LKAB, och vi ser fram emot ökade fördelar för vår kund vad gäller insikter och åtgärder för att optimera utrustningens prestanda.

Gruvspelen är huvudpulsådern i produktionsflödet i Kirunagruvan eftersom de lyfter malmen hundratals meter från underjorden till marknivån. En avbrottsfri drift är kritisk för säkerheten och för att undvika dyrbara produktionsstopp. LKAB:s förlängda serviceavtal med ABB är utformat för att garantera maximal tillförlitlighet och tillgänglighet för gruvspelens styrsystem, motorer och drivsystem, både ovan och under jord.


Källa: ABB


Skriv ut

Gold Fields väljer ABB:s integrerade kraft- och automationssystem för gruvprojekt i Chile

Den globala teknikledaren ABB ska leverera sex ställverk och en integrerad digital systemlösning baserad på det distribuerade styrsystemet ABB Ability 800xA (DCS) till Gold Fields...

Läs mer
DAFO
– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för ny rapport från Svemin.

Tillgång till metaller och mineral sätter takten i klimatomställningen enligt ny studie

Den viktigaste drivkraften till ökad efterfrågan på många metaller fram till...

Läs mer
Hexagon
Kiruna.

NCC bygger ny säkrare deponiväg för LKAB i Kiruna

NCC och LKAB fortsätter utveckla LKAB:s område i Kiruna. En ny separat deponiväg...

Läs mer
Duroclasercoating 550
Koboltmalm från Storgruvan i Koppartorp.

Potentialen för kritiska metaller och mineral i nordisk berggrund lyfts i ny rapport

SGU har tillsammans med motsvarande myndigheter i övriga nordiska länderna tagit fram en...

Läs mer


”Dags för en ny industripolitik för Sverige”

Klimatomställningen och elektrifieringen går nu snabbt inom den svenska industrin. Det...

Läs mer


Hexagon lanserar HxGN MineMeasure, en lösning för effektivare gruvdrift

Hexagon AB, en ledande global leverantör av lösningar för digitala verkligheter,...

Läs mer


ABB och MEDATech sluter avtal om att utforska teknik för nollutsläpp från tunga maskiner inom gruvindustrin

ABB och MEDATech har har tecknat en avsiktsförklaring för att gemensamt hitta lö...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se