Facebook

Instagram

Fortsatt väldigt höga diamanthalter inom Africa Resources projekt i DRC


2018-11-08

Bild: Africa Resources

Africa Resources AB:s diamantprojekt i Demokratiska Republiken Kongo, DRC, har fortsatt generera höghaltigt diamantförande grus från den utvinning Bolaget igångsatt i södra DRC under sommaren 2018.

Africa Resources har under de senaste dagarnas sortering erhållit en genomsnittlig halt om 91 carat/ton. Detta är att sätta i relation till 0,3-0,6 per ton vilket är vanliga halter vid diamantutvinningar på markområden runtom i världen vid alluviala diamantprojekt. Största diamanten hittills är om 4,35 carat. Sorteringen görs i nuläget för hand då bolaget inte investerat i sorteringsverk, detta har begränsningar avseende effektivitet, utvinningsgrad och säkerhet.

Africa Resources avser att göra bolagets första försäljning av diamanter från egen utvinning på auktion i Antwerpen, Belgien, kring månadsskiftet november/december. Bolaget hoppas kunna sälja ca 1 000 carat i denna första försäljning, volymen beror på utfallet av sorteringsprocessen som pågår för tillfället. 

Bolaget bedömer i nuläget att det genomsnittliga försäljningspriset per carat uppgår till ca 150 USD. Produktionskostnaden utgörs huvudsakligen utgörs av diesel för att driva generatorer. Denna kostnad sjunker i takt med att större volymer processas då generatorernas konsumtion av diesel är relativt fast per timme.

– Det börjar bli mycket intressant att räkna på detta. Den alluviala malmen som pumpas upp från flodbotten packas i ett första steg i säckar om 55-60 kg/säck. Jag har varit fram och tillbaka i DRC sedan år 2011. 100 procent av de säckar med alluvial malm/grus som pumpats upp från flodbotten som jag varit med och sorterat, från flera olika licenser samt två olika floder under dessa år har innehållit diamanter, kommenterar Thomas Häggkvist, VD i Africa Resources AB.
– Det finns sannolikt hundratals miljoner ton diamantförande grus i dessa floder men ingen produktionskapacitet i området. Bara på vår licens 674 har vi en oberoende mätning som säger att den innehåller >3 miljoner ton sand och grus i floden, möjliga att processa, som är potentiellt diamantförande. Har du genomsnittliga halter likt de vi haft hittills om 14-91 carat/ton blir intäkten fantastisk i relation till den låga produktionskostnaden. Med maskiner och produktionskapacitet att processa volymer går det att utvinna mycket diamanter i södra DRC.

Bolaget har upplevt fortsatta störningar i uppstarten av det muddringsverk som byggdes med hjälp av italienska- och sydafrikanska leverantörer under 2017. Inkörningsperioden för maskinen har varit längre än förväntat vilket har påverkat de processade volymerna negativt. Bolaget arbetar kontinuerligt på att hantera driftstörningar samt att bygga upp erforderligt reservdelslager på projektet för att undvika längre stopp i produktionen.
Källa: Africa Resources


Skriv utAlldeles intill gamla Sala silvergruva (bilden) bryts högkvalitativ dolomit.
Alldeles intill gamla Sala silvergruva (bilden) bryts högkvalitativ dolomit.

Möjligt att utvinna mer ur befintliga gruvor

Att utvinna metaller och industrimineral ur en och samma gruva skulle minska mängden avfall och öka den ekonomiska nyttan. I ett projekt undersöker forskare vid Luleå tekniska...

Läs mer
Epiroc
Annika Kruuna, chef för hälsa och säkerhet på Boliden gruvstaben.

”Det är spännande att se hur vi alla gör den här viktiga resan”

Boliden har sedan lång tid tillbaka använt sig av SSG Säkerhetskörkort på...

Läs mer
Akobominerals


Normet – en innovativ partner i säkert underjordsbyggande

Bolagets passion har i mer än 50 år varit att kontinuerligt utveckla byggnads- och...

Läs mer
Gruvteknik

Sandvik Mining and Rock Technology har utsett ny områdeschef

Sandvik har utsett Henrik Ager, för närvarande chef för divisionen Rock Tools inom...

Läs mer
bergs mekaniska

Fortsatt ortdrivning för Veidekke i Malmberget


Veidekke Anläggning Nord har fått fortsatt förtroende att utföra ortdrivning...

Läs mer
Uniteam

Metalliska material blickar framåt

<span>Förra årets programkonferens: Martin Jonsson (Gestamp), Annika Borgenstam (KTH), Margareta Groth (Vinnova), Jennica Broman (Novigi) och Anna-Karin Nyman (Jernkontoret).</span>

Den 6-7 mars samlas över 250 personer för 2019 års programkonferens för det...

Läs mer
ABB formar framtidens gruvor med den nya innovativa ABB Ability MineOptimize-portföljen

Visionen ska bli verklighet – så skapas världens mest effektiva gruvor

ABB lanserar den digitala portföljen ABB Ability MineOptimize och kopplar därmed...

Läs mer
IF Metalls krav inför ministermötet:

Öka resurserna till att utreda arbetsmiljöbrott

Under måndagen träffade IF Metall, tillsammans med andra fackliga företrädare,...

Läs mer

Miljöpartiet kräver tydligare nej mot gruvor på Österlen

Region Skåne måste tydligare säga nej till den planerade provborrningen efter...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se