Facebook

Instagram

”Det är spännande att se hur vi alla gör den här viktiga resan”


2019-03-18

Annika Kruuna, chef för hälsa och säkerhet på Boliden gruvstaben.
Bild: Paulina Holmgren
Annika Kruuna, chef för hälsa och säkerhet på Boliden gruvstaben.

Bild: Paulina Holmgren

Boliden har sedan lång tid tillbaka använt sig av SSG Säkerhetskörkort på sina gruvsajter. Samtliga 2000 anställda har genomgått utbildningen, som måste förnyas var tredje år.
– Vi tycker att det fungerar och har fungerat mycket bra, säger Annika Kruuna, chef för hälsa och säkerhet på Boliden gruvstaben.


SSG Säkerhetskörkort är idag liksom Entre-kortet en nödvändig säkerhetslegitimation för att över huvud taget kunna komma in på Bolidens anläggningar.

– Vi är tacksamma för att det är någon annan som håller koll på att lagar och best practice-lösningar hela tiden är uppdaterade, säger Annika Kruuna.
– Vi skulle själva ha svårt att kunna erbjuda samma validitet. SSG gör här ett pålitligt jobb och tillhandahåller ett bra material som är lätt att förstå och som tar upp det viktigaste och som också är bra anpassat för dagens verksamheter och system.

Ett nödvändigt första steg
På Boliden uppfattas SSGs säkerhetsutbildning för företagens egna anställda som ett bra och nödvändigt första steg.

– Vi tycker att SSG Säkerhetskörkort lägger en bra kunskapsgrund, som vi själva sedan kan jobba vidare med. Vi tillhandahåller en mängd obligatoriska vidareutbildningar – inte minst våra lokala säkerhetsutbildningar, som vi nu håller på att uppdatera. Vi ställer även krav på att såväl våra entreprenörer som våra egna anställda får mer kunskap om säkerhetsgenomgångar och riskanalyser, BAM, brandskydd och hjärt- och lungräddning. Alla nyanställda får dessutom en HMS introduktion under en hel dag. Internt prioriterar Boliden även arbetsmiljörisker, som fallande sten, och andra yrkeshygieniska frågor, säger Annika Kruuna och fortsätter:

– Just nu lyfter vi fram säkerhetskulturen genom att bedriva flera olika lokala projekt, där vi på ett bemötande sätt går in och stöttar organisationen för att nå ett högre steg på säkerhetskulturtrappan. Vi har här valt att fokusera på ett anrikningsverk eller en gruva i taget. Vi strävar också efter att detta kulturarbete ska vara efterfrågat från ledningen, vilket jag också uppfattar att det har varit och är.

Attitydförändring
Boliden har som ett resultat av det under många år medvetna säkerhetsarbetet kunnat konstatera en tydlig attitydförändring bland de anställda.

– Vi kan inte minst avläsa det på rapporteringen av avvikelser. I början var det mest fokus på olycksfall och sedan på tillbud, som då sågs som ett proaktivt säkerhetsarbete, säger Annika Kruuna.
– Idag tycker vi själva att detta är en reaktiv rapportering av en olycka, som nästan har inträffat. Vi följer ständigt upp alla rapporteringar och vi kan se att vi har lyckats skapa en bra rapporteringskultur, som utgör en viktig del av vårt säkerhetskulturarbete. För fem år sedan hade vi kanske skrattat åt någon av dagens rapporter, men nu säger vi att även detta är viktigt och relevant och måste hanteras. Det har varit spännande att se hur vi alla har gjort och fortfarande gör den här viktiga resan.



Källa: SSG


Skriv ut



En Epiroc Pit Viper som används av BHP in Australien.
En Epiroc Pit Viper som används av BHP in Australien.

Epiroc-priser uppmärksammar kundsamarbete och autonoma borriggar

Epirocs första årliga priser uppmärksammar tätt kundsamarbete i Mongoliet och innovativa autonoma borriggar i Australien.


United in Performance-priset belönar exceptionellt...

Läs mer
Epiroc

Sandvik förvärvar Newtrax, en leverantör av digital gruvteknologi

Sandvik förvärvar privatägda Newtrax, en leverantör av ledande teknologi fö...

Läs mer
Akobominerals
Spanska Gemmologiska Institutet testade GemPen på ett medvetet svårt urval av 71 olika typer av syntetiska och naturliga diamanter.

Svenskt diamantverktyg inkluderat i läroplanen hos ädelstensinstitut

GemPen är ett nytt verktyg som kan särskilja naturliga och syntetiska diamanter framtaget...

Läs mer
Gruvteknik

Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processer

Färgad elektronmikroskopbild av en kemiskt zonerad magnetitkristall från den vulkaniska apatitjärnmalmen El Laco i chilenska Anderna.

Järnmalm av kirunatyp utgör den största delen av Europas järnmalmsproduktion...

Läs mer
bergs mekaniska
Översikt kvarter 7, 8 och 9 i nya Kiruna.

Nåiden bygger nya kvarter i Kiruna åt LKAB

Snart startar bygget av cirka 300 bostäder och ett 50-tal butikslokaler i den nya stadskä...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Red Dot Award till svensk diamantstartup

GemPens design gör det möjligt att upptäcka syntetiska diamanter på stående fot – något som sparar värdefull tid i värderingsprocessen.

Det svenska startupföretaget Gemometrics sticker ut bland vinnarna i Red Dot Design Award....

Läs mer

Fortbildning av lantmätare med utländsk examen ska lösa branschbristen

Det råder brist på lantmätare i Sverige. Därför har Lantmäteriet,...

Läs mer

Nya Mobilaris Tunneling Intelligence – redskapet för informationsdrivna tunnelprojekt


Mobilaris utökar sitt produktutbud med Mobilaris Tunneling Intelligence, MTI, för...

Läs mer


Mest lästa



















Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se