Facebook

Instagram

Brokk lanserar Brokk Pedestal Boom – En komplett lösning för moderna gruvor


2021-09-13

Bild: Brokk

Brokk, världsledande leverantör av fjärrstyrda rivningsrobotar, har tagit sig an nya utmaningar och lanserar nu Brokk Pedestal Boom, ett kompakt och stationärt bomsystem för gruvindustrin. Den nya lösningen nyttjar kraften och precisionen från Brokks rivningsrobotar och applicerar dessa på arbete vid krossanläggningar och grizzlygaller.

Brokk Pedestal Boom levererar maximal flexibilitet tack vare Brokks unika trearmssystem och 360 graders svängradie. Systemet har två alternativ till styrning, roboten kan manövreras med manöverlåda eller från ett kontrollrum med videomonitorering för ökad säkerhet och effektivitet.

Brokk Pedestal Boom kommer att visas för första gången på MINExpo i Las Vegas mellan den 13 - 15 september.

– Vi såg en möjlighet att ge våra kunder ett flexibelt bomsystem i kross- och grizzlyapplikationer. Vi har utvecklat en lösning som är kraftfull, kompakt, flexibel och enkel att installera, säger Martin Krupicka, VD och koncernchef för Brokk.
Den nya Brokk Pedestal Boom är en ”plug-and-play-lösning”, perfekt för utrymmen med låg takhöjd eller andra utrymmesbegränsningar. Med 45 års erfarenhet och beprövad teknik har vi skapat en smart, säker och användarvänlig lösning.

Till grund för denna lösning ligger kraftpaketet och armsystemet från Brokks rivningsrobotar, men det som skiljer denna lösning från en vanlig rivningsrobot med larvband är att maskinkroppen monteras på ett fundament. Detta möjliggör att maskinen kan installeras i nära anslutning till en kross, ett galler eller andra utrymmen. Till skillnad från andra bomsystem på marknaden så har Brokk Pedestal Boom ett integrerat kraftpaket som ansluts med endast en kabel, vilket innebär att roboten kräver minimal golvyta och förenklar installationen.

Sortimentet av Brokk Pedestal Boom består av modellstorlekarna Brokk 200, 300, 500 och 900. Alla system är fjärrstyrda och har Brokks SmartRemote™-teknologi. Standardlösningen för fjärrstyrningen består av en ergonomisk manöverlåda med intuitiv styrning och 300 meters räckvidd. Detta gör att operatören kan stå på ett säkert avstånd med bra vy över arbetsområdet.

Utöver denna lösning kan Brokk erbjuda en nätverksansluten fjärrstyrning vilket innebär att operatören kan manövrera roboten från ett kontrollrum. Roboten ansluts över Ethernet eller Wi-Fi och avståndet mellan robot och kontrollrum avgörs beroende på arbetsplatsens nätverkskonfiguration, men är beprövat på minst 2000 meters avstånd. I den här lösningen ingår ett ergonomiskt kontrollbord med integrerad styrning och utrustning för videomonitorering. Baspaketet består av två kameror, ytterligare utrustning så som kameror med pan-tilt och optisk zoom samt ljudöverföring finns som uppgradering. Flera robotar kan dessutom kopplas upp mot ett och samma kontrollbord.

Utöver smart och kompakt design för enkel installation erbjuder Brokk Pedestal Boom mer flexibilitet i begränsade utrymmen. Det unika trearmsystemet möjliggör manövrering i så låg takhöjd som 180 cm och ger samtidigt en flexibel räckvidd, vilket gör att operatören kan arbeta både nära och långt från roboten. Tillsammans med svängradien på 360 grader blir både redskapsbyten och service effektivt och enkelt. Brokk Pedestal Boom levereras med Brokks hydrauliska hammare som standard, men kan kompletteras med en rad olika redskap, till exempel gripskopa, borr och tjälkrok.

– Många företag lägger stor vikt på säkerhet och det är något Brokk haft som grundsten sedan starten, vi har alltid jobbat aktivt för att förbättra säkerheten på våra kunders arbetsplatser”, säger Krupicka.
– Genom åren har många manuella och riskfyllda arbetsuppgifter inom gruvapplikationer ersatts av våra rivningsrobotar och Brokk Pedestal Boom är nästa steg för våra kunder att minimera riskerna operatörer utsätts för.


Källa: Brokk

Skriv ut

Gold Fields väljer ABB:s integrerade kraft- och automationssystem för gruvprojekt i Chile

Den globala teknikledaren ABB ska leverera sex ställverk och en integrerad digital systemlösning baserad på det distribuerade styrsystemet ABB Ability 800xA (DCS) till Gold Fields...

Läs mer
DAFO
– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för ny rapport från Svemin.

Tillgång till metaller och mineral sätter takten i klimatomställningen enligt ny studie

Den viktigaste drivkraften till ökad efterfrågan på många metaller fram till...

Läs mer
Hexagon
Kiruna.

NCC bygger ny säkrare deponiväg för LKAB i Kiruna

NCC och LKAB fortsätter utveckla LKAB:s område i Kiruna. En ny separat deponiväg...

Läs mer
Duroclasercoating 550
Koboltmalm från Storgruvan i Koppartorp.

Potentialen för kritiska metaller och mineral i nordisk berggrund lyfts i ny rapport

SGU har tillsammans med motsvarande myndigheter i övriga nordiska länderna tagit fram en...

Läs mer


”Dags för en ny industripolitik för Sverige”

Klimatomställningen och elektrifieringen går nu snabbt inom den svenska industrin. Det...

Läs mer


Hexagon lanserar HxGN MineMeasure, en lösning för effektivare gruvdrift

Hexagon AB, en ledande global leverantör av lösningar för digitala verkligheter,...

Läs mer


ABB och MEDATech sluter avtal om att utforska teknik för nollutsläpp från tunga maskiner inom gruvindustrin

ABB och MEDATech har har tecknat en avsiktsförklaring för att gemensamt hitta lö...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se