Facebook

Instagram

ABB tecknar avsiktsförklaring med Stäubli om utveckling av lösningar för omställning till helelektriska gruvor


2021-09-07

Bild: Stäubli

ABB har tecknat en avsiktsförklaring (Memorandum of Understanding) med Stäubli Electrical Connectors om att samarbeta för att ta lösningar till marknaden som minskar utsläppen av växthusgaser från tunga maskiner i gruvindustrin.

Stäubli, en ledande tillverkare av kontaktdonslösningar, och det globala teknikföretaget ABB ska utveckla elektrifieringslösningar som svarar mot behoven i industriella applikationer. Dessa inkluderar krav på höga effekter, automatiserade och säkra operationer, anpassning till svåra miljöförhållanden och uppfyllande av vedertagna standarder. Fokus ligger på lösningar för gruvornas infrastruktur för batteridrivna fordon (BEV).

– Som en global leverantör av tillförlitliga kontaktdon med ett starkt åtagande att driva på innovation har vi många nyckelapplikationer inom olika branscher, säger Winnijar Kauz, Global Head of E-Mobility på Stäubli Electrical Connectors.
– Varje bransch kräver unika tekniska lösningar, där gruvindustrin nu utvecklas mot en mer hållbar framtid på lång sikt. Dagens gruvmiljö behöver industriella ledare som samarbetar och stödjer övergången till helelektrisk drift. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ABB för att utforska och utveckla tekniska lösningar som banar väg för  utsläppsfri gruvdrift.

– Kunder inom gruvor och tung industri som strävar efter att minska koldioxidutsläppen i sin verksamhet söker lösningar som stödjer elektrifieringen av deras flottor, säger Max Luedtke, Global Head of Mining på ABB.
– Sådana lösningar behövs för att underlätta omställningen till transporter med nollutsläpp och för att snabba på utvecklingen av nya, utsläppsreducerande lösningar. Målet är att elektrifiera och automatisera hela gruvverksamheten.

– Avsiktsförklaringen är ännu en milstolpe i vårt åtagande för hållbarhet inom gruvindustrin och att uppnå en plattform från vilken vi kan tillhandahålla nya lösningar på marknaden som följd av samarbetet mellan företag, säger Mehrzad Ashnagaran, Global Product Line Manager Electrification & Composite Plant på ABB.

– Att bilda partnerskap och samla krafter bland domänexperter för att komplettera erbjudandet om bästa möjliga kundupplevelse avseende produktivitet och säkerhet samtidigt som vi fokuserar på miljöaspekter är det som driver oss på ABB. Vi ser verkligen fram emot detta gemensamma arbete med Stäubli.

Avtalet mellan ABB och Stäubli har undertecknats av Mehrzad Ashnagaran, ABB:s Global Product Line Manager Electrification & Composite Plant, och Philippe Grunenberger, Stäublis Director Global General Industries.

ABB firar 130 års erfarenhet av gruvindustrin 2021. Företaget levererar kompletta elektrifierings-, automations- och digitaliseringslösningar, branschspecifika produkter och livscykeltjänster för varje steg i gruvcykeln. ABB:s digitala applikationer baseras på avancerade mjukvarulösningar för ökad  produktivitet och kan integreras med befintlig utrustning och teknik. ABB Ability™ MineOptimize är en digital portfölj av uppkopplade lösningar som redan idag ökar energieffetiviteten och produktiviteten och optimerar CAPEX och OPEX för dagbrott och underjordsgruvor globalt.

Stäubli Electrical Connectors står för avancerade anslutningstekniker och sofistikerade lösningar som är utvecklade med metodiska och kvalificerade processer. Nära konceptuellt och geografiskt samarbete med kunder, även för de mest unika, krävande uppgifterna, har hållit Stäubli Electrical Connectors i händelsernas centrum i mer än 50 år, och denna närhet är en av nyckelfaktorerna för framgångsrika innovativa lösningar.


Källa: ABB


Skriv ut

Gold Fields väljer ABB:s integrerade kraft- och automationssystem för gruvprojekt i Chile

Den globala teknikledaren ABB ska leverera sex ställverk och en integrerad digital systemlösning baserad på det distribuerade styrsystemet ABB Ability 800xA (DCS) till Gold Fields...

Läs mer
DAFO
– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för ny rapport från Svemin.

Tillgång till metaller och mineral sätter takten i klimatomställningen enligt ny studie

Den viktigaste drivkraften till ökad efterfrågan på många metaller fram till...

Läs mer
Hexagon
Kiruna.

NCC bygger ny säkrare deponiväg för LKAB i Kiruna

NCC och LKAB fortsätter utveckla LKAB:s område i Kiruna. En ny separat deponiväg...

Läs mer
Duroclasercoating 550
Koboltmalm från Storgruvan i Koppartorp.

Potentialen för kritiska metaller och mineral i nordisk berggrund lyfts i ny rapport

SGU har tillsammans med motsvarande myndigheter i övriga nordiska länderna tagit fram en...

Läs mer


”Dags för en ny industripolitik för Sverige”

Klimatomställningen och elektrifieringen går nu snabbt inom den svenska industrin. Det...

Läs mer


Hexagon lanserar HxGN MineMeasure, en lösning för effektivare gruvdrift

Hexagon AB, en ledande global leverantör av lösningar för digitala verkligheter,...

Läs mer


ABB och MEDATech sluter avtal om att utforska teknik för nollutsläpp från tunga maskiner inom gruvindustrin

ABB och MEDATech har har tecknat en avsiktsförklaring för att gemensamt hitta lö...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se