Facebook

Instagram

ABB satsar på global forsknings- och utvecklingsgrupp för gruvor baserad i Sverige


2021-09-03

Bild: ABB

ABB har investerat i en specialiserad forsknings- och utvecklingsgrupp med ansvar för elektrifiering, automation och digitala lösningar för gruvtruckar och infrastruktur för underjordsbrytning. Utvecklingsavdelningen, som är baserad i Sverige och för närvarande har 13 medarbetare i Umeå, Skellefteå och Västerås, kommer att stödja gruvoperatörer i deras strävan efter koldioxidfria anläggningar som är säkrare och mer hållbara för människor och miljö.

Världens ledande gruvföretag har en vision om koldioxidfri gruvdrift med digitaliserade och autonoma operationer från gruva till hamn. För att såväl de egna som regeringars och tillsynsorgans förväntningar ska uppfyllas pågår det stora ansträngningar, inklusive inom FoU, för att hitta lösningar som kan tillämpas i framtidens gruvor.

Metaller och mineraler kommer även fortsättningsvis att vara en förutsättning och en utmaning för det moderna samhället. Tekniker som bland annat elfordon, vindkraftverk och smarta lösningar för arbetsplatser och bostäder kan inte fungera utan ökad tillgång till ämnen som koppar, litium, kobolt och mangan. Sverige är redan idag världsledande inom hållbarhet, elektrifiering och klimateffektiva gruvprocesser och den snabba utvecklingstakten har möjliggjorts av ett forsknings- och innovationsklimat där gruvindustrin, dess leverantörer och universitet arbetar nära tillsammans.

Sverige är därför en idealisk bas för utvecklingsavdelningen, där det inom ABB även finns utvecklingsteam för gruvspel i landet. Utöver samverkan med svenska intressenter samarbetar gruppen också med ABB:s andra FoU-team för gruvor i Schweiz, Brasilien och Tyskland.

– Samverkan är avgörande för att skapa framtidens hållbara gruvindustri, säger Marcus Kristofersson, FoU-chef för gruvor på ABB i Sverige.
– I Sverige har vi skapat nya lösningar genom att samarbeta i nätverk med gruvoperatörer och företag inom branschens leveranskedja. Vi har också tillgång till statliga utvecklingsfonder. ABB tar detta  samarbete till den globala FoU-världen, där den svenska modellen kan bidra till att skapa effektiv, hållbar och säker gruvdrift i hela världen.

ABB har bedrivit många gemensamma forskningsprojekt tillsammans med kunder och partners, både i globala och svenska forskningsinitiativ. Ett exempel är att tillsammans med gruv- och mineralkoncernen LKAB försöka sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup.

– Nya digitala lösningar innebär helt nya sätt att leda framtidens autonoma gruvor med högre säkerhet och större effektivitetsvinster i ett hållbarhetsperspektiv. Till exempel kan den on-demand-lösning för ventilation som ABB har utvecklat halvera en gruvas totala energiförbrukning, säger Marcus Kristofersson.

Utvecklingsavdelningen arbetar också med banbrytande robotteknik. Inom en nära framtid innebär det att robotar kan överta riskabla uppgifter som att ladda sprängmedel i underjordsprocesser, vilket betyder bättre arbetsmiljö och högre säkerhet.

Elektrifiering är ett prioriterat arbetsområde där utvecklingen av kraftinfrastruktur för elektriska gruvtruckar gör det möjligt att fasa ut fossildrivna fordon såväl ovan som under jord.

– Vi arbetar i väldigt många spännande projekt med målet att bygga en hållbar gruvindustri. En av ABB:s styrkor är vår breda kunskap inom gruvor och den förmåga vi har att arbeta i stora projekt där vi kan ta ett helhetsansvar för omfattande processlösningar eller hela anläggningar, säger Marcus Kristofersson.


Källa: ABB


Skriv ut

Gold Fields väljer ABB:s integrerade kraft- och automationssystem för gruvprojekt i Chile

Den globala teknikledaren ABB ska leverera sex ställverk och en integrerad digital systemlösning baserad på det distribuerade styrsystemet ABB Ability 800xA (DCS) till Gold Fields...

Läs mer
DAFO
– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för ny rapport från Svemin.

Tillgång till metaller och mineral sätter takten i klimatomställningen enligt ny studie

Den viktigaste drivkraften till ökad efterfrågan på många metaller fram till...

Läs mer
Hexagon
Kiruna.

NCC bygger ny säkrare deponiväg för LKAB i Kiruna

NCC och LKAB fortsätter utveckla LKAB:s område i Kiruna. En ny separat deponiväg...

Läs mer
Duroclasercoating 550
Koboltmalm från Storgruvan i Koppartorp.

Potentialen för kritiska metaller och mineral i nordisk berggrund lyfts i ny rapport

SGU har tillsammans med motsvarande myndigheter i övriga nordiska länderna tagit fram en...

Läs mer


”Dags för en ny industripolitik för Sverige”

Klimatomställningen och elektrifieringen går nu snabbt inom den svenska industrin. Det...

Läs mer


Hexagon lanserar HxGN MineMeasure, en lösning för effektivare gruvdrift

Hexagon AB, en ledande global leverantör av lösningar för digitala verkligheter,...

Läs mer


ABB och MEDATech sluter avtal om att utforska teknik för nollutsläpp från tunga maskiner inom gruvindustrin

ABB och MEDATech har har tecknat en avsiktsförklaring för att gemensamt hitta lö...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se