Facebook

Instagram

KI Innovations ser samarbeten som en nyckel till framgång


2018-11-06

Samarbete skapar fördelar.
Bild: Karolinska Institutet
Samarbete skapar fördelar.

Lyckade samarbeten ligger till grund för flera framgångar som bolagen i KI Innovations innovationsprogram START och affärsinkubator DRIVE uppnår. Samarbeten mellan regionens innovationskontor och affärsinkubatorer skapar fantastiska skalfördelar, såväl för projekten och bolagen som söker sig till oss som för regionen i stort.


KI Innovations satsar mycket på att utvidga och förbättra redan befintliga samarbeten med de övriga innovationsaktörerna i regionen. Ett sådant exempel är SU Innovation, som består av SU Innovationskontor, SU Inkubator och SU Holding.

Tillsammans med SU Innovation har vi jobbat med bolag som CARTANA, Sigrid Therapeutics och ApiRays vilket resulterat i att bolagen tagit hem vinster i nationella tävlingar, fått mångmiljonbelopp i investeringskapital och en synlighet som ökar deras möjligheter att utvecklas framgångsrikt. Samarbeten mellan forskare och innovationsaktörer från olika lärosäten ger bolagen mycket uppskattade möjligheter till kompetenser från flera olika expertområden och möjligheten att röra sig fritt i ett öppet innovationsekosystem, vilket leder till den samhällsnyttan som vi alla vill skapa förutsättningar för.

– Hela vår affärsmodell bygger på samarbeten, partnerskap och utbyten och vi är glada över alla möjligheter till konstruktiva samarbeten,säger Lilian Wikström, VD på KI Innovations.
– Vi ser att bolagen har nytta av att få med sig erfarenheter från olika miljöer som de sedan tar med sig och sprider till andra bolag. Det blir som ringar på vattnet - kunskap som sprider sig.

– För CARTANA var det absolut nödvändigt med stöd från olika innovationsmiljöer under den långa processen att forma en forskningsteknik till ett företag. Ett startprojekt går igenom olika faser innan ett företag faktiskt etableras. Det går från idéstadiet till en pilotfas, där idéer valideras och testas, säger Malte Kühnemund, CEO på CARTANA.
– Eftersom det inte är ovanligt att universitetsforskare byter anslutning under sin forskningskarriär eller att forskarlag från olika universitet samarbetar i ett startprojekt är det absolut nödvändigt för framgången för projekt att innovationskontor för olika universitet arbetar tillsammans. Till exempel startade mitt projekt under min doktorsperiod vid Uppsala universitet och stöddes ursprungligen av UU innovationer. Som Postdoc vid Stockholms universitet fick jag fantastiskt stöd från SU-innovationer och SU Holding. Med en grundare som är anknuten till KI och CARTANA som håller till på Karolinska Institutets campus är det en fantastisk fördel att nu få stöd från KI Innovations och dess inkubatorprogram.



Företag och projekt som KI Innovations och SU Innovation tillsammans bistått:

ApiRays– fokuserar på bakteriell kontaminering i mat, vatten och även i andra produkter så som inom läkemedelshantering. Apirays har en snabb och avsevärt mer kostnadseffektiv metod jämfört med dagens procedur. Bolaget har samarbetspartners för produktion av test-kits, och har pilotprodukter som nu testas hos potentiella kunder.

CARTANAär ett svenskt bioteknikföretag som utvecklar en ny teknologi för analys av hjärnceller med stor potential att öka förståelsen av hjärnan och dess sjukdomar.Med deras teknologi blir det möjligt att analysera RNA:t i enskilda hjärnceller och i relation till omgivande celler. På så sätt kan man börja förstå hjärnan på ett mer detaljerat sätt än tidigare. Detta ökar möjligheterna att finna botemedel mot de sjukdomar kopplade till hjärnan, som idag är obotliga, till exempel Alzheimers, Parkinsons och epilepsi.

Sigrid Therapeutics AB - har tagit fram en banbrytande och användarvänlig produkt tillverkad av exakt konstruerade partiklar med extraordinär absorptionsförmåga för att förbättra framtidsutsikterna för fetmarelaterade sjukdomar, öka livsstilsinsatsen och försena diabetesprogressionen. Det fungerar mekaniskt i tarmen för att förbättra den glykemiska kontrollen på ett säkert och effektivt sätt.  




Källa: Karolinska Institutet


Tipsa en vn Skriv ut





Flera nya verktyg stärker arbetet för en hållbar och säker kemiindustri

AI-baserade verktyg som kan användas för att förutsäga om ämnen är cancerogena eller hormonstörande. Det är exempel på verktyg som det IVL-ledda...

Läs mer
Flamkontroll


Scania inför krav på gröna leveranser

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin...

Läs mer
Läkemedelsproduktion i Södertälje.  

AstraZeneca utökar onlineövervakning av fläktar med system från SPM

SPM har mottagit en omfattande beställning från bioläkemedelsföretaget...

Läs mer
Forskarna bakom studien: Ignacio Mir-Sanchis, Gianluca Debiasi-Anders och Cuncun Qiao vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysk.

Rörelser i proteiner ger ledtrådar till spridning av antibiotikaresistens

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt hur en viss typ av protein rör sig...

Läs mer
Alexandra Stubelius, medicine doktor och forskare på avdelningen för kemisk biologi på Chalmers Tekniska Högskola.

Ny teknik stärker utveckling av nanomedicin mot artros

Alexandra Stubelius utvecklar nanomediciner – läkemedel baserade på nanopartiklar...

Läs mer


Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU

Innovativa FoodTech-företagen Mycorena och Revo Foods tar sig an ett gemensamt projekt fö...

Läs mer
Padinhare Cholakkal Harikesh arbetar med de kemiska transistorerna och skapar en ny skapelse. Det gula ljuset beror på att de flesta ljusfrekvenser filtreras bort i det så kallade renrummet där arbetet sker.

Konstgjorda nervceller nästan som biologiska

Forskare vid Linköpings universitet (LiU) har skapat en artificiell organisk neuron som nä...

Läs mer

Syntetisk byggställning kan hjälpa lungan att repareras vid KOL

Forskning Lunds universitet: cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att ersätta vävnadsbortfallet vid sjukdomen KOL. Byggställningen som liknar en porös tvättsvamp, proppas full av tillväxtfaktorer som styr lungcellerna i uppbyggandet av ny vävnad.

En cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att...

Läs mer
Genom visualisering skapas kartor över vävnadssnitt från ett dussintal tumörer för att se hur cellerna som identifierats i studien är organiserad i tumörvävnaden. Här en cellkarta över ett 2x1,5 mm stort tumörsnitt.

Ny metod för kartläggning av cancerceller banar väg för behandling av obotlig hjärncancer hos barn

Barn som diagnostiserats med hjärncancer dör ofta inom ett år efter sin första...

Läs mer

BioInnovation stödjer utveckling av biobaserade processer

Dagens företag måste visa att de kan leverera när det gäller både...

Läs mer
André Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.

Ny strålteknik anpassas i realtid till tumörens rörelser under behandling

Skånes universitetssjukhus är först ut i Norden med en ny teknik inom strå...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

Alcon ab

Brady

AIF  Avinf

Aircoil






Industrinät

Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se