Facebook

Instagram
Snart på marknaden:

Holografisk bioprintingteknik med hög upplösning för mikroutskrift


2018-12-07

Bild: GU Ventures

CELLINK och Prellis Biologics Inc. kommer att utnyttja sin IP, kompetens och know-how för att erbjuda det första systemet som möjliggör bioprintning av ultrahög-upplösning av mikrostrukturer som blodkärlsnätverk eller kapillärer. Tekniken är ett viktigt komplement till CELLINKs extruderingsbaserade bioprintingplattform vilket möjliggör kombinerade utskrifter från de två teknikerna för anatomiskt relevanta resultat.

Prellis Biologics har utvecklat en proprietär ultrasnabb, multi-foton laserbaserad bioprintingteknik. ”Live-cell imaging” metoder inspirerade skapandet av ett vävnadsutskriftssystem utformat för att replikera verkliga mänskliga vävnadsstrukturer, med bättre upplösning än tidigare skådat. Upplösningar som matchar mikrovaskulära strukturer av mänsklig vävnad och extracellulär matris har tidigare inte varit möjligt. CELLINK som kommersialiseringspartner är ansvarig för systemets utformning, utveckling av användargränssnitt och försäljning av systemet, bläck och förbrukningsmaterial till forskare och slutanvändare inom läkemedels- och akademikområdet.

– Vi tror på demokratisering av vetenskapen. Det är inte bara vårt team som kommer att leda upptäckt och terapeutisk utveckling med hjälp av 3D-strukturer i verkligheten, utan forskare över hela världen. Att lägga denna teknik i händerna på dedikerade forskare är den snabbaste vägen för att få fram vetenskapliga framsteg på området och lösningar till verkliga människor, säger Melanie Matheu, VD, Prellis Biologics.

Det första bioprintsystemet som erbjuds av de två parterna kommer att vara ”CELLINK Holograph-X Bioprinter – Powered by Prellis Biologics” och kommer att ha ett pris om cirka 1,2 miljoner dollar. Systemet kommer att möjliggöra den första bioprintingen av pre-vaskulariserade vävnadsstrukturer som stödjer vävnadstillväxt tio gånger större än standardsfäroidkulturer. Systemet är kompatibelt med alla CAD-filer som utvecklats av forskare för att matcha sina egna mål för organ- och organoidvävnadsodling. Holograph-X Bioprinter kommer att möjliggöra tillverkning i labbet av organstrukturer med kapillärer, vävnader för transplantation, läkemedelstestning och komplex 3D-kulturutveckling. Det första systemet kommer att vara kommersiellt tillgängligt tidigt 2019.

– Vi är glada att offentliggöra detta partnerskap där vi kombinerar nyckelstyrkorna hos våra två företag, vilket resulterar i avancerad teknik för våra partners och kunder som ger dem möjlighet att utveckla sin forskning inom 3D-bioprinting av mänskliga organ, säger Erik Gatenholm, VD, CELLINK.

Detta partnerskap kommer ytterligare stärka CELLINKs produktportfölj i 3D-bioprinting-fältet, och erbjuda en komplett plattform för avancerade forskare inom området.





Källa: GU Ventures


Tipsa en vn Skriv ut





Flera nya verktyg stärker arbetet för en hållbar och säker kemiindustri

AI-baserade verktyg som kan användas för att förutsäga om ämnen är cancerogena eller hormonstörande. Det är exempel på verktyg som det IVL-ledda...

Läs mer
Flamkontroll


Scania inför krav på gröna leveranser

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin...

Läs mer
Läkemedelsproduktion i Södertälje.  

AstraZeneca utökar onlineövervakning av fläktar med system från SPM

SPM har mottagit en omfattande beställning från bioläkemedelsföretaget...

Läs mer
Forskarna bakom studien: Ignacio Mir-Sanchis, Gianluca Debiasi-Anders och Cuncun Qiao vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysk.

Rörelser i proteiner ger ledtrådar till spridning av antibiotikaresistens

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt hur en viss typ av protein rör sig...

Läs mer
Alexandra Stubelius, medicine doktor och forskare på avdelningen för kemisk biologi på Chalmers Tekniska Högskola.

Ny teknik stärker utveckling av nanomedicin mot artros

Alexandra Stubelius utvecklar nanomediciner – läkemedel baserade på nanopartiklar...

Läs mer


Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU

Innovativa FoodTech-företagen Mycorena och Revo Foods tar sig an ett gemensamt projekt fö...

Läs mer
Padinhare Cholakkal Harikesh arbetar med de kemiska transistorerna och skapar en ny skapelse. Det gula ljuset beror på att de flesta ljusfrekvenser filtreras bort i det så kallade renrummet där arbetet sker.

Konstgjorda nervceller nästan som biologiska

Forskare vid Linköpings universitet (LiU) har skapat en artificiell organisk neuron som nä...

Läs mer

Syntetisk byggställning kan hjälpa lungan att repareras vid KOL

Forskning Lunds universitet: cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att ersätta vävnadsbortfallet vid sjukdomen KOL. Byggställningen som liknar en porös tvättsvamp, proppas full av tillväxtfaktorer som styr lungcellerna i uppbyggandet av ny vävnad.

En cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att...

Läs mer
Genom visualisering skapas kartor över vävnadssnitt från ett dussintal tumörer för att se hur cellerna som identifierats i studien är organiserad i tumörvävnaden. Här en cellkarta över ett 2x1,5 mm stort tumörsnitt.

Ny metod för kartläggning av cancerceller banar väg för behandling av obotlig hjärncancer hos barn

Barn som diagnostiserats med hjärncancer dör ofta inom ett år efter sin första...

Läs mer

BioInnovation stödjer utveckling av biobaserade processer

Dagens företag måste visa att de kan leverera när det gäller både...

Läs mer
André Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.

Ny strålteknik anpassas i realtid till tumörens rörelser under behandling

Skånes universitetssjukhus är först ut i Norden med en ny teknik inom strå...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

Alcon ab

Brady

AIF  Avinf

Aircoil






Industrinät

Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se