Facebook

Instagram
OPINION:

"Våra små och medelstora tillverkare riskerar att få det tuffast"


2018-11-23

Thomas Hvarvenius, Sales Development Manager, Universal Robots, Sverige.
Bild: Marianne Anderse
Thomas Hvarvenius, Sales Development Manager, Universal Robots, Sverige.

"Vi tillverkare av robotar har en väldigt viktig uppgift idag, att göra det enkelt för de personer som tar beslutet att köra igång med att frigöra personal. Är det för svårt så kommer det inte bli av och här haltar branschen ganska rejält." Det skriver Thomas Hvarvenius, Sales Development Manager, Universal Robots, Sverige, i en debattartikel.

För att vi i Sverige ska bli konkurrenskraftiga så måste vi berika oss själva med kompetens kring robotautomation. Lämnar vi alltid bort jobbet till en extern partner så kommer vi inte själva att besitta kunskapen om möjligheterna med robotautomation. Denna kunskap om automation kommer att bli viktig i allt från hur produkter konstrueras till hur produktionslinjer byggs upp.

Våra partners har fullt upp med att installera våra cobotar och jag är helt säker på att det kommer finnas hur mycket som helst att göra i framtiden också. Jag tror t.o.m. att vi kommer få ett problem med att efterfrågan kring integration kommer att svämma över marknaden. Jag tror att industrin kommer få svårt att hitta företag som kan hjälpa dem med integration eftersom behovet kommer vara helt för stort.

Tyvärr tror jag att våra små och medelstora tillverkare kommer få det tuffast. Skulle det bli så kommer detta att bli ett stort hot mot industrins utveckling. Det är därför viktigt att vår tillverkande industri är på tårna kring att skapa sig kunskap och erfarenhet kring vad som går att utföra själv och vad man ska lämna till en duktig integratör. Kompentens kommer att bli en väldigt viktig puzzelbit för att få konkurrenskraft i sin tillverkning.

Vi på Universal Robots bryter nu ny mark för att återigen driva på utvecklingen mot enkel robotautomation. Precis som Iphone är en hårdvara och bärare för olika appar så är UR-coboten en bärare av olika applikationer. Denna plattform består idag av fyra tydliga komponenter en Cobot, Ekosystemet UR+, UR Academy och UR Application Builder:

Ekosystemet UR+ är idag en marknadsplats där externa utvecklare kan marknadsföra sina UR+-tillbehör som ska vara Plug & Produce.

UR Academy är en kostnadsfri interaktiv utbildning som tar 87 min att genomföra. Det ger användaren en förståelse och kunskap i att komma igång med cobots.

UR Application Builder är en webbaserad mjukvara där slutanvändaren kan bygga sin applikation genom att svara på några frågor bara. Därefter skapas en animerad film och man ser hur det kommer att se ut, samtidigt som programmet till roboten skrivs under tiden. Blir det som man vill så kan man spara ner programmet och överföra det direkt till coboten och starta köra.

Så tillvägagångssättet blir att bygga sin lösning i UR Application Builder och se hur en robot rör sig i ens applikation samtidigt som programmet byggs. Därefter väljer man sina tillbehör på UR+ samt väljer storlek på coboten. I väntan på leveransen, 5 dagar senare, så gör man utbildningen UR Academy. Så på en vecka så är man i full gång med att rusta sig med kunskap inför framtiden.

Detta ger hopp till våra små och medelstora tillverkare.Text: Thomas Hvarvenius, Sales Development Manager, Universal Robots, Sverige

Skriv utNu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg

Robert Falck, grundare och vd för Einride, DB Schenkers vd Jochen Thewes och Mats Grundius, vd för DB Schenker Cluster Sweden, Denmark, Iceland.

Nu rullar den första T-poden vid DB Schenkers anläggning i Jönköping, en hyttlös, eldriven, självkörande lastbil utvecklad av Einride.
– Det är ingen...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Robot med känsla för skrot

Invigning av testbädd som automatiskt kan sortera material som ska återvinnas.

Konservburken och den gamla CD-skivan. Båda hamnar de i metallåtervinningen. Och vem...

Läs mer

Nackas robotfabrik är Årets välfärdsförnyare

Nacka kommun har utsetts till Årets välfärdsförnyare. Det är arbetet...

Läs mer
Keolis Autonom cab.

Delningsekonomin en förutsättning för autonoma fordon

Världens uppmärksamhet har fångats av autonoma fordon. Keolis och RISE gör nu...

Läs mer


TGW bygger logistikcenter i världsklass för Puma

Puma, ett av världens ledande sportmärken, bygger sitt europeiska logistik- och...

Läs mer

Industri och akademi lockar AI-professorer till Sverige

En bra möjlighet att kombinera arbetet på universitet med industrisamarbeten lockar...

Läs mer

Självkörande robot förenklar vardagen för Ford-anställda

Fords nya robot ”Survival” ska underlätta vardagen för anställda när den nu lanseras i företagets fabriker i Europa.

Fords självkörande bilar är bara några år bort, och just nu visar en...

Läs mer

Ytterligare 20 miljoner till vidareutbildning inom AI

Behovet av fördjupade kunskaper inom artificiell intelligens (AI) är stort på...

Läs mer

De är först i Norge att lansera utbildning för självkörande fordon

ProMeister Academy levererar utbildning och teknisk support till fordonsbranschen i både Sverige och Norge.

ProMeister Academy är först i Norge med att lansera en förberedande utbildning...

Läs mer

Nytt samarbete tar läkemedelstillverkning till framtiden – med automation

Samarbetet kommer att underlätta för läkemedelstillverkare att öka...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se