Facebook

Instagram

Unik lösning ger säkrare osäkerhet under mark


2018-10-05

Bild: Tyréns

GeoBIM är på väg att bli världens största geotekniska databas. Det skapar nya möjligheter. Genom att plocka ut data ur GeoBIM och låta AI-robotar analysera denna, blir det inte bara möjligt skapa bättre modeller över hur det ser ut under mark. Det går även få kontroll på osäkerheten i analyserna, till exempel nivån på en bergöveryta.

Digitalisering är i dag ett av samhällsbyggarsektorns stora buzzord – allt ska mätas med sensorer och kameror. Då gäller det att skapa nya verktyg för att analysera all denna information.

– Det är bara genom robotar med artificiell intelligens, ibland kallat Machine learning, som vi har en chans att klara detta. Tyréns har i dag mycket kunskap inom det här området. Och tack vare GeoBIM har vi dessutom en unik plattform för att inhämta geoteknisk information, säger Mats Svensson på Tyréns, som är en av initiativtagarna till den nya databasen.

GeoBIM är redan i dag kärnan i kommunikationen i flera av Sveriges stora infrastrukturprojekt. Istället för att skriva ut kartor och annan geoteknisk information på papper och nåla upp dessa på en vägg, gör databasen det möjligt att samordna alla sparade geotekniska data och visualisera detta i 3D. Det gör att alla samtidigt har tillgång till samma, uppdaterade och kvalitetssäkrade information och att man får en samlad bild över alla delar.

I dag finns cirka 57 000 undersökningspunkter i databasen. När all data har laddats upp tror Mats Svensson att GeoBIM kommer att vara världens största geodatabas med en halv miljon punkter i Sverige. 
 
Det ger oss ett enastående försprång och fantastiska möjligheter. Bland annat har Tyréns gjort tester för att med AI-teknik beräkna bergets nivå under mark. Genom att träna de matematiska algoritmerna har man dessutom lyckats hitta en metod för att analysera osäkerheten i sina slutsatser.

– Vi blir helt enkelt säkrare på osäkerheten i våra beräkningar. Om vi har kommit fram till att bergnivån där man ska bygga en järnvägstunnel ligger 10 meter under markytan, kan vi dessutom säkerställa med hur mycket den diffar, till exempel med plus/minus 0,5 meter.

Tidigare baserades dessa analyser på ett ofta begränsat statistiskt underlag och mycket magkänsla, vilket resulterade i betydligt sämre kontroll på osäkerheterna. Med mer korrekt information om hur det ser ut under mark kan entreprenörerna nu beräkna kostnaden för infrastrukturprojekt samt planera bemanningen och vilka maskiner som behövs. Det kommer att spara både pengar och besvär.

De nya verktygen ligger helt linje med att Trafikverket nyligen började kräva en osäkerhetsmodell tillsammans med anläggningsmodellen för rymden under mark.

– Det finns ingen vana av att jobba med osäkerhetsmodeller i branschen. Det har med viss framgång gjorts försök till att hitta en bra metodik i enstaka stora projekt, till exempel Förbifart Stockholm. Men ofta har man gjort kvalificerade gissningar. Därför famlar många just nu efter en lösning på hur man ska få kontroll på osäkerheten. Då känns det bra att vi ligger steget före!

– Vi håller just nu på att sprida verktygen så att fler kan använda dem. Efterfrågan är så stor att den här utvecklingen kommer att gå snabbt.

Tyréns ligger också långt framme för att förbättra beräkning av osäkerheterna på jordens hållfasthet och deformationsegenskaper. Det kommer att förbättra modellerna under mark ytterligare.

– Därmed kommer vi att få ett komplett koncept för att vara säkra på osäkerheterna både när det gäller geometri och materials egenskaper i undermarksrymden, avslutar Mats Svensson.Källa: Tyréns


Skriv utFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätet

Keolis monter under UITP 2019.

Under internationella kollektivtrafikmässan UITP som hölls i Stockholm 9-12 juni visade Keolis och Ericsson hur 5G kan underlätta införandet av autonoma fordon. Ericssons...

Läs mer
Hexagon


Nya NXT tar stadstransporter till en ny nivå

Välkomna in i framtiden med NXT! Scanias nya batterielektriska självkörande...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Wallenbergstiftelserna satsar på forskning inom AI och autonoma system

Professor Kerstin Sahlin, styrelseordförande i WASP-HS och professor Virginia Dignum, WASP-HS vetenskapliga ledare.

AI, maskininlärning, robotisering… det pågående teknikskiftet kommer att...

Läs mer
– För oss är det viktigt att anställa människor med rätt kompetens och en vilja att utvecklas, säger Linda Fransson, vd Gnosjö Automatsvarvning. Här tillsammans med Siciid Jama som har jobbat som tvättoperatör på företaget sedan 2017.

Här är familjeföretaget som vill leda industrins utveckling

De rekryterar via gameing, gör stora satsningar på innovation och säger sällan...

Läs mer
Digit är en människoliknande robot som ska hjälpa framtidens självkörande bilar med varuleveranser.

Här är Digit – roboten som ska hjälpa självkörande bilar med varuleveranser

Ford har tillsammans med Agility Robotics tagit fram Digit, en människoliknande robot som ska...

Läs mer
Helsingborgs Hamn gör ytterligare en upphandling som främjar innovation.

Helsingborgs Hamn gör ytterligare upphandling – ska bli "Nordens mest moderna hamn"

I april presenterade Helsingborgs Hamn sin pågående upphandling av...

Läs mer

AI.MEE del av Saabs stora AI-satsning på samarbetande robotar

I Corob-projektet används bilder från satelliter och drönare för att hjälpa robotar att få en gemensam bild av sin omgivning.

Saab Dynamics vill utveckla en artificiell intelligens som gör robotar bättre på...

Läs mer

Veoneer fick General Motors utmärkelse Årets leverantör 2018

På bilden från vänster: Mo Wazir ochh Jeff Morrison från GM, Arthur Blanchford och Audrey Lubin från Veoneer samt Gary Bandurski, GM.

Veoneer, Inc., världens största företag specialiserat på fö...

Läs mer
Bild från Elmia Automation 2018.

Rätt image lockar unga till industrin - ny statistik från Industry Trend Monitor

Den äldre generationen menar att unga inte vill arbeta inom industrin. De unga anser att...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se