Facebook

Instagram

Robotisering och allt-i-ett-paket vinner


2018-09-21

Bild: Högskolan i Gävle

Om man automatiserar och lägger till idén med ett allt-i-ett-paket kan man sänka sina kostnader och investeringarna skulle betala sig på en relativt kort tid, säger Chris Dominic, logistikforskare vid Högskolan i Gävle.


En forskargrupp vid Högskolan i Gävle är starkt engagerade i framtida utveckling för regionens företag. Chris Dominic är logistikforskare och han har undersökt möjligheterna för företaget MAFI att växa och ta hem mer produktion. MAFI finns i Mora och tillverkar fästen till antenner för olika basstationer.

Idag sker all förpackning och tillverkning utanför företaget, som köper de tjänsterna. Man gör endast de sista etiketteringarna innan man skickar vidare till nästa led. 

 – Jag har tittat på möjligheterna att göra det själv istället för att köpa de tjänsterna utifrån. Företaget gör idag endast fästena till antennerna och nu vill man gå från att ha ett fåtal högvolymsprodukter till att ha flera. 

Chris Dominic har undersökt om det går att automatisera och göra detta själv genom att studera företagets logistiska flöde och vilka aktörer som samverkar för att få till detta flöde. 

 – När förpackningen når slutkunden, i detta fall montören, behöver den personen bara öppna allt-i-ett-paketet och där finna allt som behövs för att sätta fast antennen.

Inget traditionellt produktionstänk 
Chris säger att det som krävs för att ta tillbaka produktionen är inte att gå tillbaka till det traditionella tänket med produktion, utan att automatisera, robotisera och digitalisera. 

 – Om man automatiserar och lägger till idén med ett allt-i-ett-paket kan man sänka sina kostnader och investeringarna skulle betala sig på en relativt kort tid och den enda nyanställning som visade sig behövas var en truckförare. 

Studien har Chris Dominic gjort tillsammans med ett institut i Norge, Interreg. Nästa steg blir att göra flera studier för att se om denna möjlighet också finns för andra företag, bland annat ska man titta på batteritillverkning inom bilindustrin. 

– Vi behöver flera studier för att se om detta stämmer eller bara var specifikt för just detta företag. Detta är en trend som många företag tittar på nu, till exempel de stora processindustrierna.

Produktionen måste närmare
Forskarna vid Högskolan arbetar för att hjälpa regionala företag att fatta långsiktigt hållbara beslut om produktionslokalisering, beslut där hänsyn tas till hela försörjningskedjan. 

 – Många företag som flyttade tillverkning utomlands för 20 år sedan har helt enkelt fått nya utmaningar. Det som var rätt beslut för 20 år sedan är inte alltid rätt beslut i dag, säger professor Lars Bengtsson vid Högskolan i Gävle. 

– Förnyelse kräver närhet mellan olika funktioner i försörjningskedjan, mellan produktion, marknad, produktutveckling och logistik. Helheten måste fungera och då måste produktionen komma närmare, säger Per Hilletoft. professor i logistik vid Högskolan i Gävle.Källa: Högskolan i Gävle

Skriv utFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätet

Keolis monter under UITP 2019.

Under internationella kollektivtrafikmässan UITP som hölls i Stockholm 9-12 juni visade Keolis och Ericsson hur 5G kan underlätta införandet av autonoma fordon. Ericssons...

Läs mer
Hexagon


Nya NXT tar stadstransporter till en ny nivå

Välkomna in i framtiden med NXT! Scanias nya batterielektriska självkörande...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Wallenbergstiftelserna satsar på forskning inom AI och autonoma system

Professor Kerstin Sahlin, styrelseordförande i WASP-HS och professor Virginia Dignum, WASP-HS vetenskapliga ledare.

AI, maskininlärning, robotisering… det pågående teknikskiftet kommer att...

Läs mer
– För oss är det viktigt att anställa människor med rätt kompetens och en vilja att utvecklas, säger Linda Fransson, vd Gnosjö Automatsvarvning. Här tillsammans med Siciid Jama som har jobbat som tvättoperatör på företaget sedan 2017.

Här är familjeföretaget som vill leda industrins utveckling

De rekryterar via gameing, gör stora satsningar på innovation och säger sällan...

Läs mer
Digit är en människoliknande robot som ska hjälpa framtidens självkörande bilar med varuleveranser.

Här är Digit – roboten som ska hjälpa självkörande bilar med varuleveranser

Ford har tillsammans med Agility Robotics tagit fram Digit, en människoliknande robot som ska...

Läs mer
Helsingborgs Hamn gör ytterligare en upphandling som främjar innovation.

Helsingborgs Hamn gör ytterligare upphandling – ska bli "Nordens mest moderna hamn"

I april presenterade Helsingborgs Hamn sin pågående upphandling av...

Läs mer

AI.MEE del av Saabs stora AI-satsning på samarbetande robotar

I Corob-projektet används bilder från satelliter och drönare för att hjälpa robotar att få en gemensam bild av sin omgivning.

Saab Dynamics vill utveckla en artificiell intelligens som gör robotar bättre på...

Läs mer

Veoneer fick General Motors utmärkelse Årets leverantör 2018

På bilden från vänster: Mo Wazir ochh Jeff Morrison från GM, Arthur Blanchford och Audrey Lubin från Veoneer samt Gary Bandurski, GM.

Veoneer, Inc., världens största företag specialiserat på fö...

Läs mer
Bild från Elmia Automation 2018.

Rätt image lockar unga till industrin - ny statistik från Industry Trend Monitor

Den äldre generationen menar att unga inte vill arbeta inom industrin. De unga anser att...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se