Facebook

Instagram

Rebl Industries bemannar med robotar till sina kunder


2021-09-01

Projektledare Susanna Österlund, automationsingenjör Tommy Apelgren och projektledare Shammeran Benjamin vid en av de robotar som ska levereras till kund för att ingå i arbetslaget.
Bild: Science Park Skövde
Projektledare Susanna Österlund, automationsingenjör Tommy Apelgren och projektledare Shammeran Benjamin vid en av de robotar som ska levereras till kund för att ingå i arbetslaget.

Det finns så många spännande företag i miljön Science Park Skövde. Ett av dem är det relativt unga Rebl Industries AB som har hittat en nästan egen nisch i automationsbranschen. De programmerar och hyr ut robotar som stärker arbetslagen i industrin.

För tre år sedan bestämde sig Skövdebon Johan Andersson för att starta eget företag. Det blev Rebl Industries med fokus på utveckling och programmering av mjukvara. Valet för etableringen föll på Science Park Skövde. Då – 2018 – var det Johan och tre kollegor, nu har företaget nio anställda och siktet är inställt på att växa ytterligare de kommande åren.

Rebl Industries har sitt kontor i den nyrenoverade fastigheten Drivbänken. Det är en behaglig miljö som känns hemtrevlig. Projektledare Shammeran Benjamin möter upp i den lilla loungen. Hon och kollegan Susanna Österlund tar emot i två grågröna soffor som matchar färgen på väggarna perfekt.

Jag ber dem berätta om Rebl Industries och det märks att båda är stolta över att få vara med på företagets resa.

– Vi är ett av väldigt få bemanningsföretag i världen som, istället för att hyra ut mänsklig personal, bemannar med robotar som blir en del av arbetslaget ute i verksamheten. Det kan handla om att slipa skåpsluckor eller att flytta materiel från en plats till en annan, berättar Shammeran.

Roboten ingår i ett arbetslag och tar sig an oergonomiska, repetitiva, tunga och farliga arbetsuppgifter. Rebl Industries tillverkar inga robotar, de utvecklar mjukvaran som bestämmer vilka arbetsmoment roboten ska utföra.


Fungerar som en mänsklig medarbetare
– Vi vill förbättra och stärka arbetslagen i olika typer av industrier. Våra robotar är fria, det vill säga de arbetar inte i någon cell, och fungerar därför som en ”kollega” i arbetslaget, säger Susanna som utbildat sig till designingenjör vid Högskolan i Skövde. För tillfället arbetar hon mest med att säkra leveranser och som projektledare för de tekniska delarna.

Naturligtvis finns det utmaningar för ett företag som ska slå sig in på en ny marknad. En är att få in det nya tänket hos presumtiva kunder.

– Det vi kan erbjuda är fantastiskt bra och det gäller att övertyga marknaden om att det går att effektivisera och bidra till bättre social hållbarhet tack vare roboten som gör de tunga, monotona jobben som kan ge arbetsskador, säger Shammeran som också är utbildad beteendevetare med en MBA, och ansvarar för kundkontakt och kundvård.

– Vi öppnar en helt ny dörr för våra kunder. Responsen är positiv nyfikenhet. Vi har kunder som valt att utöka sitt antal robotar, vilket är ett kvitto på hur nöjda de kunderna är, säger Shammeran.

Var kommer Rebl befinna sig om fem år?

– Nu håller vi fortfarande på att etablera affärsidén här i Skövde. Än så länge är vårt fokus på Sverige i allmänhet och Skövde i synnerhet, men i den långsiktiga planen ingår också internationell etablering. Vi har gott om utrymme i våra lokaler, så vi kommer säkert också att vara fler anställda, tror Susanna.

Både Shammeran och Susanna ser fördelar med att företaget är en del av Science Park Skövde.

– Det är en stor fördel att så många företag är samlade i parken. Det gör att vi kan hitta en gemenskap och hjälpa varandra när det behövs.


Källa: Science Park Skövde


Skriv ut

Bravida förvärvar Reglerteknik i Norr AB och stärker positionen inom automation i norra Sverige

Bravida förvärvar bolaget Reglerteknik i Norr AB och kommer därmed att förstärka sin position inom automation i norra Sverige. Bolaget omsätter cirka 13,5 miljoner...

Läs mer
Gloab550
Robot av modellen Baxter, av samma typ som finns på robotlabbet vid Högskolan i Gävle.

Robotar viktig del av lösningen vid framtida pandemier

Robotar kan minska smittspridningen av Covid-19 och vara en viktig del av lösningen vid...

Läs mer
Hexagon


Volvo Group Venture Capital välkomnar Foretellix, en pionjär inom automatiserad verifiering och validering av fordon

Volvo Group Venture Capital AB har tillkännagett en ny investering i ett ledande bolag inom...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se