Facebook

Instagram

Luleå Energi förbättrar elnätet med Exeris AI-agenter


2019-05-08

Tommy Haapala, chef elnät vid Luleå Energi.
Bild: Luleå Energi

Tommy Haapala, chef elnät vid Luleå Energi.Luleå Energi äger och utvecklar elnätet i Luleå och har som strategi att hålla bland Sveriges lägsta avgifter och hög leveranssäkerhet till kunderna. Som en del i denna strävan har man tidigt inlett ett samarbete med Luleåbaserade Exeri AB och kommer att placera ut övervakningssystemet Exeri SGS – Smart Grid Surveillance i elnätet för att peka ut vissa svårfunna fel.

Luleå Energi var en tidig samarbetspartner till företaget Exeri AB. Exeris grundare kom för några år sedan fram till hur ett unikt AI-baserat övervakningssystem för elnätet ska vara utformat för att minska avbrottstider vid strömavbrott.

Nu installerar Luleå Energi denna teknik i ett testprojekt med agenter/sensorer ute i elnätet för att höja leveranssäkerheten och minska avbrottstider vid strömavbrott samt för att hitta vissa svårfunna fel i elnätet.

– Vi är väldigt glada för det samarbete vi tidigt inledde med Exeri. Vi ser nu fram emot att kunna minska elavbrotten med denna unika teknik. Den här typen av lösning ligger helt i linje med vår strategi att satsa på ny teknik som ger hög leveranssäkerhet till våra kunder säger elnätschef Tommy Haapala vid Luleå Energi Elnät.

– Vi är mycket nöjda med det samarbete vi har haft och har med Luleå Energi. För att utveckla ett banbrytande system som vårt övervakningssystem behövs modiga och visionära kunder som Luleå Energi. Det är mycket stort intresse för vår produkt, vilket känns fantastiskt. Att nu också kunna installera systemet på hemmaplan känns väldigt bra, säger Exeris VD Magnus Karlsson.

För kunderna innebär det att elavbrott kommer att bli kortare och att vissa elavbrott helt kan undvikas eftersom man får information om ledningsnätet som gör att Luleå Energi kan göra planerat underhåll istället för akuta utryckningar.

Exeri ingår i Arctic Business Incubator.

Fakta:
Exeri AB levererar tjänsten, Exeri - Smart Grid Surveillance, som kan lokalisera fel och störningar på elnät på ett mer effektivt sätt. Problem och avbrott kan snabbare åtgärdas, vilket ger både ökad leveranskvalitet och stora kostnadsbesparingar. Säkerheten ökar längs elledningarna och skapar möjlighet att arbeta förebyggande, något som inte finns idag då elnäten sköts mer eller mindre manuellt.

Den smarta elnätsövervakningen förväntas bli ett genombrott för elnätsleverantörer världen över. Tekniken finns sedan tidigare installerad hos några andra svenska eldistributörer däribland Skellefteå Kraft.Källa: Arctic Business Incubator


Skriv utNyexaminerade akademikern Fredrik Lidström tillför ny kompetens till robotföretaget Arho i Hallsberg. Bredvid honom står platschef Jonas Ahl.
Nyexaminerade akademikern Fredrik Lidström tillför ny kompetens till robotföretaget Arho i Hallsberg. Bredvid honom står platschef Jonas Ahl.

Robotföretag får experthjälp genom samarbete med Örebro universitet

Genom projektet KTP får robotföretaget Arho hjälp till ny kunskap av den nyexaminerade akademikern Fredrik Lidström som arbetar med stöd av forskare på Örebro...

Läs mer
Gloab550
PLCnext Technology från Phoenix Contact är ett unikt, öppet ekosystem för modern automation som uppfyller alla krav hos IoT-världen.

Conrad utökar sitt automationssortiment med komponenter från Phoenix Contact

För Conrad Elektronik handlar 2020 om automationsteknik och den kontinuerliga expansionen...

Läs mer
Elmia automation 550
Nya fästen från igus till robotarmar.

Ny serie fästen till robotarmar

Flexibla och prisvärda fästen för snabb och smidig montering på kollaborativa...

Läs mer
Hexagon

ETAB Industriautomation blir den första certifierade partnern till Bosch Rexroth

Bosch Rexroth och ETAB Industriautomation har tecknat ett partneravtal enligt Bosch Rexroths...

Läs mer
Örebro-studenten Nick Shindler jobbar med att vidareutveckla skörderobotar, som ska göra nytta i industrin i Örebroregionen.

Robotar kan hjälpa företag i regionen

Två små robotar rör sig fram och tillbaka över golvet i robotlabbet på...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Elektronik-expo
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se