Facebook

Instagram

Här är Digit – roboten som ska hjälpa självkörande bilar med varuleveranser


2019-05-28

Digit är en människoliknande robot som ska hjälpa framtidens självkörande bilar med varuleveranser.
Bild: Ford
Digit är en människoliknande robot som ska hjälpa framtidens självkörande bilar med varuleveranser.

Ford har tillsammans med Agility Robotics tagit fram Digit, en människoliknande robot som ska hjälpa framtidens självkörande bilar med varuleveranser.

Online-shopping är populärare än någonsin, men det kräver mycket av våra städer och stadsdelar. I Sverige spås e-handeln omsätta 88 miljarder kronor 2019, enligt E-handelsbarometern, fyrdubbelt så mycket som för tio år sedan. För att hjälpa till att adressera detta problem har Ford gått ihop med Agility Robotics för att undersöka hur företagen kan utveckla framtidens leveranser, där Digit är ett av resultaten – en tvåbensrobot med en rad avancerade egenskaper.

– Tillsammans kommer vi se till att utrusta självkörande fordon med teknik som hjälper till att göra något som hittills varit förvånansvärt svårt att göra – att få ditt paket levererat från bilen till dörren, säger dr. Ken Washington, direktör för forskning och avancerad teknik på Ford.


Digit ska underlätta framtidens leveranser
Digit är en tvåbensrobot som är utformad och utvecklad av Agility Robotics. Robotens utseende efterliknar inte bara människans generella utseende, utan även människans motorik. Trots att Digit är konstruerad av ett lättviktsmaterial är den kapabel att lyfta paket som väger upp till 18 kilo. Utöver detta kan Digit även gå i trappor och på ojämna underlag.

Roboten reagerar också på hinder som står i vägen samt saker som råkar stöta emot den mekaniska kroppen, helt utan att förlora balansen. Digit fungerar tack vare samarbetet med ett självkörande fordon. Med hjälp av kommunikation mellan roboten och fordonet kan Digit fullgöra sina funktioner. Kommunikationen sker via kameror samt ett inbyggt LiDAR-system – ett optiskt mätinstrument som bland annat kan ta fram avståndet hos ett avlägset föremål.

– Oavsett om vi arbetar sida vid sida med robotar i våra många fabriker runt om i världen eller lever med dem medan de hjälper till att leverera paket till våra dörrar är vårt främsta mål att se till att de är säkra, pålitliga och kapabla att arbeta tillsammans med människor på olika intelligenta sätt. Genom vårt samarbete med Agility hoppas vi kunna ta fram det bästa sättet som våra självkörande fordon och Digit kan samverka på. Ytterligare mål är att utveckla denna leveransmetod och se hur den kan tas tillvara på i framtiden, säger doktor Ken Washington, direktör för forskning och avancerad teknik på Ford.

Framåt skulle självkörande fordon potentiellt skulle kunna transportera både människor och varor samtidigt – varva mellan att lämna paket och lämna och hämta passagerare däremellan. En lösning som skulle göra de självkörande fordonen ännu mer effektiva.

– Som vi har lärt oss i våra pilotprogram är det inte alltid bekvämt för människor att lämna sina hem för att hämta paket – eller för företag att hantera leveranser. Om vi kan befria människor från denna logistik, kan tiden läggas på andra saker istället, säger Ken Washington.Källa: Ford

Skriv utProgrampunkten, Framtidens mobilitet – tidtabell för självkörande fordon, hålls onsdagen den 13 november klockan 10.00–10.40 på mässans Direct-scen.
Programpunkten, Framtidens mobilitet – tidtabell för självkörande fordon, hålls onsdagen den 13 november klockan 10.00–10.40 på mässans Direct-scen.

5G-uppkoppling skapar nya möjligheter för självkörande bilar

När lutar vi oss tillbaka, släpper ratten och låter fordonet sköta körningen fullt ut? Farten på utvecklingen har aldrig varit högre än nu, bekräftar...

Läs mer
Gloab550


ABB visar upp robotkoncept för mobilt laboratorium för framtidens sjukhus

ABB öppnade idag sitt första globala forskningsnav inom hälsovård vid campusen...

Läs mer
Hexagon

Nu åker spårvagnarna tystare i Göteborg

Peter Edelönn, på SKF Lubrication Competence Center.

Med hjälp av SKF automatiska smörjsystem som installerats längs spåren och...

Läs mer
ARmaskinservice 550


Stjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskiner

Stjernberg Automation har levererat en produktionslinje till ett internationellt företag inom...

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Arbete om optimering av kollaborativa robotar vinnare i Automation Student

Chalmersstudenterna Oliver Lindberg och Arsam Shokrian har utsetts till vinnare i 2019 års...

Läs mer
Självkörande drönare för undersökning av bland annat gruvor, utvecklas vid Luleå tekniska universitet.

Självkörande drönare navigerar i bergrum

För första gången visar robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet fä...

Läs mer

Bemsiq avyttrar EcoPilot

Bemsiq AB, en del av Latour Industries AB, har avyttrat tillgångarna i EcoPilot AB till...

Läs mer

Veoneer får kontrakt på värmekameror till självkörande bilar

Veoneer, Inc., världens största företag specialiserat på fö...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se