Facebook

Instagram

AI.MEE del av Saabs stora AI-satsning på samarbetande robotar


2019-05-27

I Corob-projektet används bilder från satelliter och drönare för att hjälpa robotar att få en gemensam bild av sin omgivning.
Bild: Alfred Nobel Science Park
I Corob-projektet används bilder från satelliter och drönare för att hjälpa robotar att få en gemensam bild av sin omgivning.

Anna Töndel, delprojektledare inom AI.MEE.
Bild: Jesper Eriksson
Anna Töndel, delprojektledare inom AI.MEE.

Saab Dynamics vill utveckla en artificiell intelligens som gör robotar bättre på att samarbeta, både med varandra och med människor. För att nå det målet krävs en lång rad forsknings- och utvecklingsinsatser. Ett av delprojekten, Corob, sker inom AI.MEE.
– Om vi lyckas är det ett viktigt steg inför framtiden, där fler och fler autonoma lösningar kommer att vara en del av vår vardag, säger Anna Töndel, delprojektledare inom AI.MEE.

AI.MEE drivs av Alfred Nobel Science Park och Örebro universitet. Målet är att skapa långsiktig tillväxt i Örebroregionen, genom att tillsammans med näringslivet utveckla tekniska plattformar inom AI och autonoma system.

En viktig samarbetspartner är Saab Dynamics, som även sitter med i AI.MEE:s styrgrupp. Saab ser stora vinster och möjligheter med att utveckla nya lösningar inom artificiell intelligens, AI. Just nu fokuserar bolaget på att utveckla en AI som gör robotar mer självständiga och bättre på att samarbeta.

I framtiden vill Saab Dynamics till exempel kunna samordna flottor av undervattensrobotar, skapa robotar som kan anpassa sig efter en föränderlig miljö och förbättra samarbetet mellan robotar och människor genom att lära robotarna att prata. När det gäller just undervattensfarkoster för den civila marknaden så är Saab Dynamics och dotterbolaget Seaeye världsledande.

För att lyckas med allt detta arbetar Saab Dynamics med ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt. Ett av dem, Corob, sker tillsammans med AI.MEE och AI-forskarna vid Örebro universitet.

– I Corob-projektet arbetar vi med att utveckla ett gemensamt språk för olika typer av robotar, så att de kan kommunicera med varandra, säger Anna Töndel, som är delprojektledare inom AI.MEE.
– Det är viktigt när saker och ting förändras i miljön som robotarna befinner sig i, då behöver en robot kunna ta reda på information som en annan robot vet. Till exempel genom att jämföra en satellitbild med en bild tagen av en drönare, så kan drönaren kommunicera med en markrobot så att den genomför en extra datainsamling. På det sättet kan robotarna få en gemensam bild av sin omgivning och samarbeta med varandra.

För Saabs del är det viktigt att hela tiden anpassa sina produkter och tjänster till ny teknologi. Corob-projektet ger Saab en möjlighet att vara med i utvecklingen av teknologin, berättar Joachim Wickman på Saab Dynamics i Karlskoga.

– AI och dess tillämpning är ett banbrytande område, vilket utmanar klassiska utvecklingsmetoder och förhållningssätt till teknik. Det är viktigt att beslut, som i robotar tas via AI, även kan tolkas och förstås av människor som samverkar med tekniken. Vi är övertygande om att detta projekt tar oss ett steg närmare det målet, säger Joachim Wickman.

AI.MEE och AI-forskarna vid Örebro universitet strävar efter att Corob-projektet ska utmynna i en så kallad demonstrator, som fler företag kan nyttja för att utveckla tekniska lösningar.

– Vi hoppas att demonstratorn ska kunna visa på förmågan att låta robotar samordna sina handlingar och kommunicera. Om vi lyckas är det ett viktigt steg inför framtiden, där fler och fler autonoma lösningar – allt ifrån drönare till självkörande bilar och flygplan – kommer att vara en del av vår vardag, säger Anna Töndel.

Onsdagen 5 juni kommer AI.MEE att ha en demo i Robotlab vid Örebro universitet för att visa upp resultatet från projektet för Saab Dynamics.
Källa: Alfred Nobel Science Park


Skriv utDen robotiserade återvinningen av elektriska produkter - ett konkret pilotprojekt inom Circular Initiative, skapat av Stena Recycling, ABB, Combitech och Electrolux..
Den robotiserade återvinningen av elektriska produkter - ett konkret pilotprojekt inom Circular Initiative, skapat av Stena Recycling, ABB, Combitech och Electrolux..

Branschöverskridande samarbeten och robotteknik ska göra svensk återvinningsindustri till en föregångare

En smart robot som ökar andelen återvunnet material, kunskapsutbyte och åtaganden om samarbete över branschgränser är några av resultaten från Circular...

Läs mer
Hexagon

Malmö stad engagerar sig i hållbar artificiell intelligens

Giovanni Leoni (tv), Anna Felländer (mitten) och Maria Stellinger Ernblad (th).

Malmö stads engagemang i Vinnova projektet UDI2 – Ramverk för Hållbar AI, som...

Läs mer
ARmaskinservice 550
Schneider Electric tilldelas nordiskt pris för hållbar sjukvård 2019.

Schneider Electric tilldelas nordiskt pris för hållbarhet

Under EHMA-konferensen som i år arrangerades av Helsingfors Universitetssjukhus (HUS), och...

Läs mer
Den 17 juli 2019 till 15 mars 2020 startar Robots från Science Museum i London sin världsturné på Tekniska museet.

Hundratals humanoida robotar på väg mot Stockholm

Terminator-legenden T-800, Maria från Fritz Langs Metropolis, en japansk nyhetsuppläsare...

Läs mer

Volvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar


Volvokoncernen har skrivit ett avtal med NVIDIA om att gemensamt utveckla det beslutsfattande...

Läs mer

Fjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätet

Keolis monter under UITP 2019.

Under internationella kollektivtrafikmässan UITP som hölls i Stockholm 9-12 juni visade...

Läs mer


Nya NXT tar stadstransporter till en ny nivå

Välkomna in i framtiden med NXT! Scanias nya batterielektriska självkörande...

Läs mer

Wallenbergstiftelserna satsar på forskning inom AI och autonoma system

Professor Kerstin Sahlin, styrelseordförande i WASP-HS och professor Virginia Dignum, WASP-HS vetenskapliga ledare.

AI, maskininlärning, robotisering… det pågående teknikskiftet kommer att...

Läs mer
– För oss är det viktigt att anställa människor med rätt kompetens och en vilja att utvecklas, säger Linda Fransson, vd Gnosjö Automatsvarvning. Här tillsammans med Siciid Jama som har jobbat som tvättoperatör på företaget sedan 2017.

Här är familjeföretaget som vill leda industrins utveckling

De rekryterar via gameing, gör stora satsningar på innovation och säger sällan...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se