Facebook

Instagram

AI.MEE del av Saabs stora AI-satsning på samarbetande robotar


2019-05-27

I Corob-projektet används bilder från satelliter och drönare för att hjälpa robotar att få en gemensam bild av sin omgivning.
Bild: Alfred Nobel Science Park
I Corob-projektet används bilder från satelliter och drönare för att hjälpa robotar att få en gemensam bild av sin omgivning.

Anna Töndel, delprojektledare inom AI.MEE.
Bild: Jesper Eriksson
Anna Töndel, delprojektledare inom AI.MEE.

Saab Dynamics vill utveckla en artificiell intelligens som gör robotar bättre på att samarbeta, både med varandra och med människor. För att nå det målet krävs en lång rad forsknings- och utvecklingsinsatser. Ett av delprojekten, Corob, sker inom AI.MEE.
– Om vi lyckas är det ett viktigt steg inför framtiden, där fler och fler autonoma lösningar kommer att vara en del av vår vardag, säger Anna Töndel, delprojektledare inom AI.MEE.

AI.MEE drivs av Alfred Nobel Science Park och Örebro universitet. Målet är att skapa långsiktig tillväxt i Örebroregionen, genom att tillsammans med näringslivet utveckla tekniska plattformar inom AI och autonoma system.

En viktig samarbetspartner är Saab Dynamics, som även sitter med i AI.MEE:s styrgrupp. Saab ser stora vinster och möjligheter med att utveckla nya lösningar inom artificiell intelligens, AI. Just nu fokuserar bolaget på att utveckla en AI som gör robotar mer självständiga och bättre på att samarbeta.

I framtiden vill Saab Dynamics till exempel kunna samordna flottor av undervattensrobotar, skapa robotar som kan anpassa sig efter en föränderlig miljö och förbättra samarbetet mellan robotar och människor genom att lära robotarna att prata. När det gäller just undervattensfarkoster för den civila marknaden så är Saab Dynamics och dotterbolaget Seaeye världsledande.

För att lyckas med allt detta arbetar Saab Dynamics med ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt. Ett av dem, Corob, sker tillsammans med AI.MEE och AI-forskarna vid Örebro universitet.

– I Corob-projektet arbetar vi med att utveckla ett gemensamt språk för olika typer av robotar, så att de kan kommunicera med varandra, säger Anna Töndel, som är delprojektledare inom AI.MEE.
– Det är viktigt när saker och ting förändras i miljön som robotarna befinner sig i, då behöver en robot kunna ta reda på information som en annan robot vet. Till exempel genom att jämföra en satellitbild med en bild tagen av en drönare, så kan drönaren kommunicera med en markrobot så att den genomför en extra datainsamling. På det sättet kan robotarna få en gemensam bild av sin omgivning och samarbeta med varandra.

För Saabs del är det viktigt att hela tiden anpassa sina produkter och tjänster till ny teknologi. Corob-projektet ger Saab en möjlighet att vara med i utvecklingen av teknologin, berättar Joachim Wickman på Saab Dynamics i Karlskoga.

– AI och dess tillämpning är ett banbrytande område, vilket utmanar klassiska utvecklingsmetoder och förhållningssätt till teknik. Det är viktigt att beslut, som i robotar tas via AI, även kan tolkas och förstås av människor som samverkar med tekniken. Vi är övertygande om att detta projekt tar oss ett steg närmare det målet, säger Joachim Wickman.

AI.MEE och AI-forskarna vid Örebro universitet strävar efter att Corob-projektet ska utmynna i en så kallad demonstrator, som fler företag kan nyttja för att utveckla tekniska lösningar.

– Vi hoppas att demonstratorn ska kunna visa på förmågan att låta robotar samordna sina handlingar och kommunicera. Om vi lyckas är det ett viktigt steg inför framtiden, där fler och fler autonoma lösningar – allt ifrån drönare till självkörande bilar och flygplan – kommer att vara en del av vår vardag, säger Anna Töndel.

Onsdagen 5 juni kommer AI.MEE att ha en demo i Robotlab vid Örebro universitet för att visa upp resultatet från projektet för Saab Dynamics.




Källa: Alfred Nobel Science Park


Tipsa en vn Skriv ut





ABB:s undersökning visar att den globala försörjningskedjan inom fordonsindustrin behöver ta till sig automation

SCN 550
EtherCAT ger fördelar med ultrasnabb, högflexibel kommunikationsteknik som är öppen för alla etablerade byggnadsbussystem och ett stort applikationsutbud. 
EtherCAT ger fördelar med ultrasnabb, högflexibel kommunikationsteknik som är öppen för alla etablerade byggnadsbussystem och ett stort applikationsutbud.
 

EtherCAT-baserad styr- och reglerteknik ger högeffektiv fastighetsautomation

Obegränsad datainhämtning och optimal energistyrning

 


Moderna, kommersiella byggnader ställer höga krav på fastighetsautomation. Detta inkluderar...

Läs mer
oem_automation_550


Saab får beställning på Gripen till Ungern

Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en...

Läs mer
Flamkontroll


Gör fabriken smartare med Advantechs sensorer

Advantechs WISE-4000-serie är sensorer för wifi som kan anslutas till olika industriella...

Läs mer


ABB förvärvar väderdirigeringsverksamhet för att utöka den marina mjukvaruportföljen



Toyota Material Handling investerar 350 miljoner i Mjölby

Företaget gör sin största produktionsinvestering hittills för att öka...

Läs mer


ABB:s energibedömningar av industriella elmotorer avslöjar potentiella besparingar på 2,1 TWh under produkternas livstid

SCN AB ÖPPNAR NYTT KONTOR I SUNDSVALL FÖR LOKAL MARKNADSNÄRVARO I MELLERSTA OCH NORRA SVERIGE

SUNDSVALL, 22 SEPTEMBER 2023 - SCN AB, en ledande leverantör inom industriell automation och...

Läs mer


SCN AB växer snabbt och är nu nummer 1 som ny svensk generalagent för MOXA - Ledande inom Industriella Nätverk och Switchar

Upplands Väsby, 2023-09-20 – SCN AB, en välrenommerad aktör inom industriell...

Läs mer


Stendörren har tecknat hyresavtal med Stockholms Stadsmission avseende 3 161 kvm logistiklokaler i Brunna, Upplands-Bro

Stendörren Fastigheter AB har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Stockholms...

Läs mer


Xometry: Spara tid på ditt projekt med tillverkning on-demand

Tidsbesparing är en av huvudaspekterna när man tillverkar delar inom elektronikbranschen,...

Läs mer


Industriell 5G router

(06/23) Med den nya 5G routern från Phoenix Contact, erbjuds nu en serieproducerad lö...

Läs mer
<span><span>Ultrasnabba EtherCAT som Beckhoff utvecklat har redan använts framgångsrikt i 20 år och är sedan länge väletablerad som en öppen, global standard för Ethernet-realtidskommunikation.</span><br /></span>

Kompatibel och öppen EtherCAT-teknik – praktiskt beprövad i 20 år

Två decennier sedan EtherCAT-kommunikation lanserades på Hannovermässan.
...

Läs mer


ABB slutför förvärvet av Siemensverksamhet inom NEMA lågspänningsmotorer

ABB tillkännager idag att företaget har slutfört förvärvet av en...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

Alcon ab

Brady

AIF  Avinf

Aircoil






Industrinät

Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se