Facebook

Instagram

ABB Sveriges forskningschef tar plats i styrelsen för WASP, Sveriges största forskningsprogram


2020-01-20

Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige.
Bild: Jonas Bilberg
Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige.

Mikael Dahlgren invald i styrelsen för Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, sedan 1 januari 2020.

Den 17 december 2019 meddelades det att forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, Sveriges största enskilda forskningsprogram, förlängs med tre år och får ytterligare anslag på nästan 1,3 miljarder kronor. 

Från årsskiftet tog också Sara Mazur, tidigare forskningschef vid Ericsson och numera verksam vid Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, över som ordförande för WASP. Dessutom valdes Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige, in som en av nio ledamöter i styrelsen. Han tar vid uppdraget efter Alf Isaksson, som nu är global forskningschef för ABB Future Labs.

– Det är fantastiskt bra att vi genom vår forskningschef Mikael Dahlgren får fortsatt representation i WASP:s styrelse. Att ligga i framkant när det gäller forskning och utveckling är oerhört viktigt för Sverige, och självklart även för oss på ABB. Tillsammans stärker näringslivet och akademin konkurrenskraften i landet med en stark satsning på innovation för framtidens hållbara och digitala industri, säger Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige.

Mikael Dahlgren har arbetat inom ABB sedan 1998 och har en teknologie doktorsexamen från Vienna University of Technology i Wien inom ”Experimental Physics”. Han utsågs till forskningschef för ABB Sverige 2014. Dessförinnan var han tillförordnad chef för ABB:s forskningscenter Corporate Research i Västerås samt avdelningschef.

– Det känns väldigt spännande och roligt både för ABB och mig att få vara med i styrelsen för det här viktiga programmet och att få bidra till WASP:s vision att stärka Sveriges kompetensbas inom AI, autonoma system och mjukvara, säger Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige.
– Det är också områden som vi på ABB satsar långsiktigt på i vår forskning för en hållbar samhällsutveckling.

I slutet på förra året meddelades det att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har beslutat tillföra ytterligare forskningsmedel till det som redan tidigare var Sveriges största enskilda forskningsprogram, WASP.

Det innebär att programmet, som initierades 2014 och har Linköpings universitet som värduniversitet, nu pågår till och med år 2029 med en total budget på 5,5 miljarder kronor. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) står för 4,2 miljarder kronor och övrig finansiering kommer i huvudsak, liksom tidigare, från de fem partneruniversiteten (Chalmers, KTH, Umeå, Lunds och Linköpings universitet) och industrin.


Källa: ABB


Skriv utEn ABB-robot sorterar olika sorters paket med Covariant AI.
En ABB-robot sorterar olika sorters paket med Covariant AI.

ABB och Covariant samarbetar om att driftsätta integrerade AI-robotlösningar

ABB har inlett ett tillsammans med Silicon Valleys AI-startup-företag Covariant om att lansera AI-robotlösningar med början i en helt autonom expedieringslösning för...

Läs mer
Elmia automation 550


IKEAs automatiserade lager bidrar till förkortade leveranstider

IKEA inviger nu sitt nya automatiserade lager för postpaket i Torsvik. Automationen ökar...

Läs mer
Hexagon

Självkörande bussar i landsbygd ökar tillgängligheten


Möjligheterna att leva utan bil på landsbygden är små för de flesta. Men...

Läs mer
För att komma till rätta med olyckorna investerade Carlsberg Fredericia i två cobotar från Universal Robots, ett företag som distribuerar industrirobotar över hela världen.

Carlsberg klarar nollvision för olyckor med hjälp av samarbetsrobotar

Universal Robots, världsledande tillverkare av samarbetsrobotar, kan idag berätta att...

Läs mer
Martin Andersson, Sandströms Elfirma, Daniel Lundqvist, Elektroskandia och Henrik Sandelin, Rowall vid transportbandet på D.A Mattssons Tipp och återvinningsanläggning.

Trepartssamarbete bakom lyckat automationsprojekt

Uppdraget var att installera el, kraft och automationsstyrning till ett transportband vid D.A....

Läs mer
Sami Atiya, vd för ABB:s affärsområde Robotics and Discrete Automation och Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson.

ABB och Ericsson banar väg för digital omställning av industrin

För första gången någonsin kommer ABB och Ericsson, tillsammans med Swisscom,...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se